Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.01.2017.
14:18
www.dw.com, Vestionline A

"Klipan, alkoholičar, kandidat da vodi Nemačku"

"Rukovodstvo nemačkih socijaldemokrata nominovalo je Martina Šulca za kancelarskog kandidata. Tako je ovaj 61-godišnjak, poznat pre svega kao evropski političar, došao u situaciju da se nadmeće sa Angelom Merkel", piše "Dojče vele".

Reuters
Martin Šulc se nada da će naslediti Angelu Merkel

Šulc je do sada bio samo evropski političar: od 1994. je bio poslanik u Evropskom parlamentu, dugo šef poslaničkog kluba evropskih socijalista i u poslednjih pet godina predsednik parlamenta. 

Dupli ponavljač

Martin je dva puta ponavljao razred u gimnaziji pa do mature nije ni stigao. Još kao tinejdžer se propio, ostao bez posla, došao na ivicu samoubistva. Šulc o tom vremenu govori potpuno otvoreno. "Bio sam klipan i ne baš simpatičan đak".

Ali, već je u to vreme bio aktivan u SPD-u. Od 1999. je u vođstvu stranke na saveznom nivou, dakle punih 18 godina, pa ponosno kaže, ima "najduži staž" u rukovodstvu socijaldemokrata. Njegov opušteni pokrajnjski mentalitet ga je učinio omiljenim gostom u političkim debatama na televiziji. Šulc ne beži ni od kakve konfrontacije. I sada, sa 61 godinom, kada se ponovo vraća u nemačku politiku, izgleda sveže i nepotrošeno.

O svojoj ljubimici Evropskoj uniji kaže: "EU se nalazi u jadnom stanju. Centrifugalne, ekstremne snage dobijaju izbore i referendume. Ako u pitanje dovodimo temelje evropskog projekta, onda se igramo a budućnošću generacija koje dolaze".

Jasan i popularan

Možda su njegove jasne poruke upravo razlog što je postao iznenađujuće omiljeni političar. Prema poslednjim anketama, Šulc je među Nemcima jednako popularan koliko i nemačka kancelarka Angela Merkel, a mnogo omiljeniji nego (još uvek tehnički) šef SPD-a Zigmar Gabrijel, koji je i tražio da se Šulc kandiduje za mesto kancelara. 

Predsedništvo SPD-a je u nedelju nominovalo Martina Šulca za šefa stranke i kancelarskog kandidata. U martu o tome glasa partijski kongres, ali je to puka formalnost. Šulc ide u bitku sa Angelom Merkel i deluje uvereno da može postati kancelar.

POVEZANE VESTI

Subota 04.02.2017. 22:54
Nemacka jeste podnela veliki teret krize na istoku..Ali ipak je Nemacka najjaca drzava EU.Treba globalno priznati zahvalnost.A problemu se vec i sada nazire resenje..
Subota 04.02.2017. 22:55
Angela Merkel je dobar izbor za Nemacku.Sto se tice izbeglica..sta znam, mislim da to i nije neki veliki problem..Ko bude odgovarao u smislu zaposljenja u Nemackoj njemu otvoreno to i staviti na znanje a ovi drugi koji nisu bas najbolje resenje..na avion..Situacija se smiruje u tim zemljama..Verujem da ima tu jako puno ljudi koji zele da se vrate svojim kucama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online