Ponedeljak 30.01.2017.
14:18
www.dw.com, Vestionline

"Klipan, alkoholičar, kandidat da vodi Nemačku"

Reuters
Martin Šulc se nada da će naslediti Angelu Merkel

Šulc je do sada bio samo evropski političar: od 1994. je bio poslanik u Evropskom parlamentu, dugo šef poslaničkog kluba evropskih socijalista i u poslednjih pet godina predsednik parlamenta. 

Dupli ponavljač

Martin je dva puta ponavljao razred u gimnaziji pa do mature nije ni stigao. Još kao tinejdžer se propio, ostao bez posla, došao na ivicu samoubistva. Šulc o tom vremenu govori potpuno otvoreno. "Bio sam klipan i ne baš simpatičan đak".

Ali, već je u to vreme bio aktivan u SPD-u. Od 1999. je u vođstvu stranke na saveznom nivou, dakle punih 18 godina, pa ponosno kaže, ima "najduži staž" u rukovodstvu socijaldemokrata. Njegov opušteni pokrajnjski mentalitet ga je učinio omiljenim gostom u političkim debatama na televiziji. Šulc ne beži ni od kakve konfrontacije. I sada, sa 61 godinom, kada se ponovo vraća u nemačku politiku, izgleda sveže i nepotrošeno.

O svojoj ljubimici Evropskoj uniji kaže: "EU se nalazi u jadnom stanju. Centrifugalne, ekstremne snage dobijaju izbore i referendume. Ako u pitanje dovodimo temelje evropskog projekta, onda se igramo a budućnošću generacija koje dolaze".

Jasan i popularan

Možda su njegove jasne poruke upravo razlog što je postao iznenađujuće omiljeni političar. Prema poslednjim anketama, Šulc je među Nemcima jednako popularan koliko i nemačka kancelarka Angela Merkel, a mnogo omiljeniji nego (još uvek tehnički) šef SPD-a Zigmar Gabrijel, koji je i tražio da se Šulc kandiduje za mesto kancelara. 

Predsedništvo SPD-a je u nedelju nominovalo Martina Šulca za šefa stranke i kancelarskog kandidata. U martu o tome glasa partijski kongres, ali je to puka formalnost. Šulc ide u bitku sa Angelom Merkel i deluje uvereno da može postati kancelar.

2024 © - Vesti online