Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.01.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Martin Šulc ruši Merkelovu?

Vest da će 61-godišnji Martin Šulc biti kancelarski protivkandidat Merkelovoj na saveznim parlamentarnim izborima u septembru i da će mu sadašnji šef SPD-a Zigmar Gabrijel ustupiti čak i funkciju prvog čoveka partije, odjeknula je u Nemačkoj kao prava senzacija, tim pre što se mesecima spekulisalo sa Gabrijelom kao potencijalnim kandidatom.

Reuters
Džoker ili favorit?: Martin Šulc

U utorak je Predsedništvo SPD-a usvojilo predloge Gabrijela, po kojima bi on prešao iz resora privrede u spoljne poslove, gde će naslediti Frank-Valtera Štajnmajera koji 12. februara nasleđuje Joahima Gauka na mestu predsednika Nemačke. Nova ministarka za privredu biće dosadašnji državni sekretar Brigite Cipris.

Po Gabrijelu je "ispravno i verodostojno" da Šulc, uz kancelarsku kandidaturu, preuzme i mesto šefa partije što je neminovno, jer u suprotnom ne bi imao šanse za uspeh na izborima.

Gabrijel se, kako se tumači, odlučio baš za Šulca jer je doskorašnji predsednik Evropskog parlamenta neopterećen velikom koalicijom u Berlinu, pa nije morao da pravi pakt sa Merkelovom u vezi sa izbeglicama - ukratko, važi za "sveže i nepotrošeno lice SPD-a".

Poliglota

Sa 19 godina je postao član SPD-a, a 2004. šef socijalističke frakcije, da bi januara 2012. bio izabran za predsednika Evropskog parlamenta. U julu 2014. je kao prvi EU funkcioner u istoriji izabran i za drugi mandat. Govori tečno engleski, francuski, španski, italijanski i holandski. Sa mnogim svetskim državnicima je na "ti", i redovno telefonom razgovara sa Merkelovom.

Pogotovu što tema Evropa, posle Trampovog izbora za predsednika, ponovo izbija u prvi plan. Slede izbori u Francuskoj, Holandiji, i to će sigurno biti tema i kod Nemaca. Šulc, koji se tek vratio iz Brisela, važi za evropejca koji se zalaže za liberalnu Evropu.

Gabrijel za njega kaže da je "veliki socijaldemokrata, nemački Evropljanin i evropski Nemac, koji može da gradi mostove i spaja ljude", ma šta ovo značilo.

Umalo fudbaler, ostavio alkohol

Martin Šulc je sin policajca, rođen 1955. godine u Ešvajleru (Severna Rajna - Vestfalija) i već 40 godina kao otac dvoje dece živi u gradiću Virzelenu kod Ahena. U mladosti je želeo da postane profesionalni fudbaler, ali je posle povrede kolena morao da odustane od tih planova. Započeo je školovanje za trgovca u knjižari, odakle se izrodila pasija prema čitanju knjiga.
Šulc je otvoreno govorio i o svom alkoholizmu koji je uspeo da pobedi uz pomoć brata.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.01.2017. 23:26
Сви ми понешто желимо па тако и Шулц има право да жели да буде Канцелар, али то је само жеља... Штета, искрено надаосам се даће се господин Шредер кандидовати за Канцелара...Једино би он био кадар да стане на црту Ангели...Овако, унапред честитам Ангели на још једном мандату...Са господином Шредером и господином Путином и ново изабраним председником Америке господином Трампом, светски мир би био осигуран, барем до краја њихових мандата...Госпођу Ангелу никако не видим као неког ко би се залагао за светски мир...Она је доста привржена НАТО-у а, по мом неком мишљењу НАТО је планетарна опасност...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online