Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.02.2017.
16:30
Vestionline, Sputniknews.com A

Rusi se žale: Tramp ništa nije uradio za zbližavanje s Moskvom

"Američki predsednik Donald Tramp tokom prvog meseca mandata ničim nije doprineo priližavanju stavova Moskve i Vašingtona već je, naprotiv, otvorio nova pitanja, što ne budi nadu u poboljšanje odnosa izmedju dve zemlje", rekao je visoki ruski zvaničnik.

commons.wikimedia.org/Press-služba Soveta Federacii Federalьnogo Sobraniя Rossiйskoй Federacii
Nije mu jasno kakve planove Vašington ima s Moskvom: Franc Klincevič

- Mesec dana nakon inauguracije, Donald Tramp nije rešio ni jedno jedino pitanje u vezi sa razvojem rusko-američkih odnosa - naprotiv, sada su tu i neka nova pitanja - istakao je Franc Klincevič, predsednik Odbora za odbranu i bezbednost u Savetu Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, prenosi Tass.

Pre svega, rekao je Klincevič novinarima, još nije jasno kakve odnose SAD planiraju sa Rusijom i šta očekuju od Moskve.

Prema njegovim rečima, ono što su predstavnici američke administracije rekli u vezi sa situacijom u Ukrajini "očito ne liči na poboljsanje rusko-američkih odnosa".

Glavnu prepreku, ukazuje ruski zvaničnik, i dalje predstavlja sporazum o raketama kratkog i dugog dometa, za čije kršenje SAD krive Rusiju, kako on kaže, bez osnova.

Istovremeno, napominje, mnogi ruski vojni eksperti sumnjaju da je širenje američke antiraketne odbrane u Evropi odgovor na ruske interese.

- Ako bude doneta odluka o osudi ili zamrzavanju tog sporazuma, mi ćemo to direktno i otvoreno saopštiti, kao u slučaju suspendovanog sporazuma o plutonijumu - istakao je Klincevič.

Kao još jedno bolno pitanje, koje još nije rešeno, on predočava antiruske sankcije o čemu, kaže, predsednici Rusije i SAD nisu razgovarali u telefonskom razgovoru krajem januara.

Ruski poslanik smatra da je jedina oblast u kojoj su realistične zajedničke akcije Rusije i SAD u ovom trenutku borba protiv radikalnog islamističkog terorizma, pri čemu bi, napominje, prepreku moglo da predstavlja razilaženje u odnosima SAD i Irana, koji je saveznik Rusije u Siriji.

- Ni ovde ne smatram da bismo mogli da postignemo bilo kakve 'dogovore' - to ne treba mešati sa kompromisima. To nije naš stil - naglasio je Klincevič.

S obzirom na sve gorenavedeno i na, kako kaže ruski zvaničnik, nestabilnu poziciju novog američkog predsednika koga "napadaju iz svih pravaca", Klincevič ne vidi mogućnosti za poboljšanje rusko-američkih odnosa u bliskoj budućnosti.

- Stoga je moja prognoza daleko od optimistične: samo da situacija ne bude još gora - rekao je on, dodavši da bi Moskva trebalo da pojača svoju odbranu i socijalnu sferu jer će, kako zaključuje, "SAD na ravnoj nozi razgovarati samo sa snažnom i naprednom Rusijom, ujedinjenom zajedničkim ciljevima".

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.02.2017. 17:36
a šta je konkretno uradio putin za zbližavanje sa vašingtonom?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online