Nedelja 19.02.2017.
16:30
Vestionline, Sputniknews.com

Rusi se žale: Tramp ništa nije uradio za zbližavanje s Moskvom

commons.wikimedia.org/Press-služba Soveta Federacii Federalьnogo Sobraniя Rossiйskoй Federacii
Nije mu jasno kakve planove Vašington ima s Moskvom: Franc Klincevič

- Mesec dana nakon inauguracije, Donald Tramp nije rešio ni jedno jedino pitanje u vezi sa razvojem rusko-američkih odnosa - naprotiv, sada su tu i neka nova pitanja - istakao je Franc Klincevič, predsednik Odbora za odbranu i bezbednost u Savetu Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, prenosi Tass.

Pre svega, rekao je Klincevič novinarima, još nije jasno kakve odnose SAD planiraju sa Rusijom i šta očekuju od Moskve.

Prema njegovim rečima, ono što su predstavnici američke administracije rekli u vezi sa situacijom u Ukrajini "očito ne liči na poboljsanje rusko-američkih odnosa".

Glavnu prepreku, ukazuje ruski zvaničnik, i dalje predstavlja sporazum o raketama kratkog i dugog dometa, za čije kršenje SAD krive Rusiju, kako on kaže, bez osnova.

Istovremeno, napominje, mnogi ruski vojni eksperti sumnjaju da je širenje američke antiraketne odbrane u Evropi odgovor na ruske interese.

- Ako bude doneta odluka o osudi ili zamrzavanju tog sporazuma, mi ćemo to direktno i otvoreno saopštiti, kao u slučaju suspendovanog sporazuma o plutonijumu - istakao je Klincevič.

Kao još jedno bolno pitanje, koje još nije rešeno, on predočava antiruske sankcije o čemu, kaže, predsednici Rusije i SAD nisu razgovarali u telefonskom razgovoru krajem januara.

Ruski poslanik smatra da je jedina oblast u kojoj su realistične zajedničke akcije Rusije i SAD u ovom trenutku borba protiv radikalnog islamističkog terorizma, pri čemu bi, napominje, prepreku moglo da predstavlja razilaženje u odnosima SAD i Irana, koji je saveznik Rusije u Siriji.

- Ni ovde ne smatram da bismo mogli da postignemo bilo kakve 'dogovore' - to ne treba mešati sa kompromisima. To nije naš stil - naglasio je Klincevič.

S obzirom na sve gorenavedeno i na, kako kaže ruski zvaničnik, nestabilnu poziciju novog američkog predsednika koga "napadaju iz svih pravaca", Klincevič ne vidi mogućnosti za poboljšanje rusko-američkih odnosa u bliskoj budućnosti.

- Stoga je moja prognoza daleko od optimistične: samo da situacija ne bude još gora - rekao je on, dodavši da bi Moskva trebalo da pojača svoju odbranu i socijalnu sferu jer će, kako zaključuje, "SAD na ravnoj nozi razgovarati samo sa snažnom i naprednom Rusijom, ujedinjenom zajedničkim ciljevima".

2024 © - Vesti online