Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.02.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Samo evro Evropu spasava?

Jučerašnja rasprava u Evropskom parlamentu pokazala je još jednom da su evropski poslanici i evropski političari duboko podeljeni oko toga šta može da spase Evropsku uniju od raspada : takozvana formula "više Evrope", što znači centralizovaniju Uniju, ili obrnuto - vraćanje više suvereniteta zemljama članicama.

Reuters
Strazbur: Zaseda Evropski parlament

Solidarni budžet

Uprkos razlikama evropski poslanici levog centra (socijalisti) i oni sa desnog (Narodna partija i liberali) složili su se u jednom - treba učiniti sve da se učvrsti evrozona. Izvestioci na temu budućeg funkcionisanja EU, kao Francuskinja Beres iz Socijalističke grupe i Nemac Bege sa desnog centra, ocenjuju da je najvažnija podrška stabilnosti evra.

Sledi glasanje

Poslanici će o izveštajima tek glasati. Ostaje pitanje koliko ideja o mehanizmu za stabilizovanje evra ima realne šanse da se ostvari, pogotovu ako u Nemačkoj opet pobedi kancelarka Merkel i Šojble ostane ministar finansija.

To je neka vrsta posebnog evropskog solidarnog budžeta, koji bi amortizovao potrese do kojih dolazi kada različite ekonomije sa različitim potrebama - imaju istu monetarnu politiku i istu monetu.

Ovaj predlog podržao je juče i odbor za budžet Evropskog parlamenta. Podržala ga je i Evropska komisija čiji je potpredsednik Valdis Dombrovkis juče jasno i glasno rekao da je za bolju ekonomsku budućnost neophodno razvijanje socijalne dimenzije kao i mehanizama za osiguranje od nezaposlenosti.

Narod neće EU

U debati su se čule pohvale ovoj novoj, mada još nedovoljno jasnoj evropskoj politici, ali i žestoke kritike. Kipranin Neoklis Silkiotis čudio se kako to da se ni u jednom izveštaju ne dovodi u pitanje politika "stezanja kaiša".

- Hoćete da još više centralizujete EU kako biste mogli da nametnete sadašnju politiku, umesto da je menjate, rekao je Italijan Kastaldi, dodajući da u izveštajima nema nijedne reči samokritike zbog toga što su evropske institucije do sada služile pre svega krupnoj industriji i bankama, umesto građanima koji ih plaćaju.

"Narod neće tu vašu Uniju. Tek ćete videti šta vas čeka uskoro!", rekao je skoro pretećim tonom britanski evroskeptik Najdžel Faraž, inače i lično i politički blizak sa novim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online