Sreda 15.02.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti

Samo evro Evropu spasava?

Reuters
Strazbur: Zaseda Evropski parlament

Solidarni budžet

Uprkos razlikama evropski poslanici levog centra (socijalisti) i oni sa desnog (Narodna partija i liberali) složili su se u jednom - treba učiniti sve da se učvrsti evrozona. Izvestioci na temu budućeg funkcionisanja EU, kao Francuskinja Beres iz Socijalističke grupe i Nemac Bege sa desnog centra, ocenjuju da je najvažnija podrška stabilnosti evra.

Sledi glasanje

Poslanici će o izveštajima tek glasati. Ostaje pitanje koliko ideja o mehanizmu za stabilizovanje evra ima realne šanse da se ostvari, pogotovu ako u Nemačkoj opet pobedi kancelarka Merkel i Šojble ostane ministar finansija.

To je neka vrsta posebnog evropskog solidarnog budžeta, koji bi amortizovao potrese do kojih dolazi kada različite ekonomije sa različitim potrebama - imaju istu monetarnu politiku i istu monetu.

Ovaj predlog podržao je juče i odbor za budžet Evropskog parlamenta. Podržala ga je i Evropska komisija čiji je potpredsednik Valdis Dombrovkis juče jasno i glasno rekao da je za bolju ekonomsku budućnost neophodno razvijanje socijalne dimenzije kao i mehanizama za osiguranje od nezaposlenosti.

Narod neće EU

U debati su se čule pohvale ovoj novoj, mada još nedovoljno jasnoj evropskoj politici, ali i žestoke kritike. Kipranin Neoklis Silkiotis čudio se kako to da se ni u jednom izveštaju ne dovodi u pitanje politika "stezanja kaiša".

- Hoćete da još više centralizujete EU kako biste mogli da nametnete sadašnju politiku, umesto da je menjate, rekao je Italijan Kastaldi, dodajući da u izveštajima nema nijedne reči samokritike zbog toga što su evropske institucije do sada služile pre svega krupnoj industriji i bankama, umesto građanima koji ih plaćaju.

"Narod neće tu vašu Uniju. Tek ćete videti šta vas čeka uskoro!", rekao je skoro pretećim tonom britanski evroskeptik Najdžel Faraž, inače i lično i politički blizak sa novim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

2024 © - Vesti online