Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 12.02.2017.
15:14
Vestionline A

Nemačka ima novog predsednika: Šta to znači za Srbiju?

Frank Valter Štajnmajer izabran je za novog predsednika Nemačke. Štajnmajer, donedavno šef nemačke diplomatije, na tom mestu će zameniti Joahima Gauka kojem mandat ističe 18. marta.

Reuters
Novi nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer (u sredini)

Poklonio bubreg supruzi

Nemački predsednik se bira u parlamentu, a za Štajnmajera je glasala velika većina poslanika Bundestaga. On je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD.

Šezdesetjednogodišnji Štajnmajer, radnički sin, koji je, kada je pre nekoliko godina poklonio svoj bubreg supruzi, pokupio kod Nemaca i puno ''ljudskih poena'', odrastao je u tradiciji protestantske etike kao vredan, disciplinovan, pažljiv i jednostavan. 

AP za Štajnmajera navodi da je bio poštovan kao šef diplomatije, ali i podseća da je prošle godine predsednika SAD Donalda Trampa, koji je tada bio kandidat za Belu kuću, nazvao jednim od "propovednika mržnje". 

Za njega se u Nemačkoj kaže da ohrabruje i miri i da je sreća što u eri ''trampizma'', antiintelektualizma, desnog populizma i borbe protiv ozbiljnih političara postoje i establišment i ljudi poput Štajnmajera.

Šta, međutim, izbor ovog socijaldemokrata po političkom uverenju, pravnika po obrazovanju i protestanta po verskom opredeljenju može značiti za Srbiju, kojoj je na putu ka Evropskoj uniji podrška Berlina neophodna, a ekonomska saradnja izuzetno važna? 

Jedno je jasno - Beograd od sada u predsedničkom dvorcu ''Belvi'' ima velikog poznavaoca srpskih političkih prilika i političara, čija je retorika uvek bila odmerena i jasna. 

Za razliku od odlazećeg predsednika Gauka, koji se u toku svog mandata nije posebno bavio ni Balkanom, niti Srbijom, Štajnmajer poznaje i događaje i ljude - još od vremena vlade Zorana Đinđića. On je u brojnim posetama Beogradu, ali i Prištini, i u razgovorima u Berlinu sa srpskim političarima znao da poruči da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU i da su bilateralni odnosi izrazito bliski i prijateljski.

Korektni odnosi sa Moskvom

Za Srbiju bi moglo biti od značaja i to što novi šef nemačke države, kako se kaže, ima korektne odnose sa Moskvom, za razliku od Gauka, oštrog kritičara Kremlja, koji u toku svog mandata nije bio u državnoj poseti Rusiji. 

Današnji izbor Štajnmajera prvi je veliki izbor u ovoj godini - na jesen se, naime, održavaju savezni izbori i trka za ''kancelarsku fotelju'' u kojoj će učestvovati i Angela Merkel, a iz redova Štajnmajerovih socijaldemokrata, kao kancelarski kandidat, i Martin Šulc, pa se analitičari pitaju da li je danas "povučen konac" daljih promena u vrhu države, pa i drugačije politike Nemačke po brojnim pitanjima. 

Ipak, izbor Štajnmajera ostavlja prostor za uverenje da će Srbija ostati "na radaru" najmoćnije evropske zemlje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2017. 16:58
Za Srbiju novi njemacki predsjednik ne znaci nista, jer on ima samo prezentetativnu funkciju i nista vise. Za svu politiku glavni je kancelar i Bundestag, aktuelna kancelarka Merkel.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online