Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Zbogom, neželjeni gosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, verovatno pritisnuta izbornom kampanjom i senzacionalnim rejtingom njenog protivkandidata Martina Šulca, rešila da ubrza stvari u izbegličkoj politici. Ona je na jednom partijskom skupu CDU potencirala šta je za nju najveći izazov po tom pitanju.

Reuters
Nemačka ima plan u 16 tačaka za brži povratak odbijenih azilanata: Angela Merkel 

- Sledećih meseci je najvažniji povratak, povratak i još jednom povratak, rekla je ona misleći na vraćanje izbeglica u zemlje porekla.

Za danas je planiran sastanak na kojem će šefica vlade u Berlinu, kako se očekuje, zajedno sa predsednicima pokrajinskih vlada, usvojiti plan u 16 tačaka, kojim bi se dosledno sprovodio ono što govori kancelarka - da se vidno ubrza broj deportacija.

Stroga kontrola

Bamf će ubuduće moći da proverava identitet izbeglica i preko njihovih mobilnih telefona i sim-kartica. Proces u kojem lekari utvrđuju sposobnost nekog izbeglice da putuje, biće dodatno poboljšan u cilju ubrzanja deportacija.

Podrška vraćanju

- Narednih meseci predstoji odbijanje velikog broja zahteva izbeglica za ostanak u Nemačkoj, a to će obaviti Savezni ured za migracije i izbeglice (Bamf). Broj onih koji će morati da otputuju tokom ove godine biće i dalje u porastu. Zbog toga je potrebno nacionalno angažovanje da bi se postigla dodatna poboljšanja u politici deportacija, navodi se u dokumentu pripremljenom za pomenuti sastanak.

U njemu je, između ostalog, planiran i "zajednički centar za podršku povratka" koji će biti osnovan u roku od tri meseca, pod upravom Ministarstva unutrašnjih poslova. Odatle će se usklađivati grupne deportacije, a "u svim problematičnim slučajevima biće obezbeđena dokumenta za osobe koje moraju da napuste Nemačku".

Savezni centri za deportaciju

U drugom koraku bi mogli da se osnuju "savezni centri za deportaciju", u kojima bi odbijeni azilanti bili smešteni u "poslednjim danima ili nedeljama" uoči prinudnog vraćanja u zemlju porekla.

Kao reakcija na napad kamionom na Božićni vašar u Berlinu, biće olakšana zatvorska deportacija za strance od kojih preti opasnost po javnu bezbednost.

Podsticaj odbijenim izbeglicama da se dobrovoljno vrate u domovinu, što je značcajno i za izbeglice iz balkanskih država, biće finansijski osnažen. Savezna država planira 90 miliona evra za 2017. godinu za programe povratka i reintegracije. Što se ranije neko dobrovoljno prijavi za povratak, ta finansijska podrška će biti veća.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.02.2017. 20:16
Ti si gotova,nema za tebe spasa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online