Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 05.03.2016.
20:19
Vestionline A

"Nemačka mora postati nova svetska velesila"

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da bi njena zemlja trebalo da preuzme veću ulogu na svetskoj političkoj sceni. Kako je istakla na stranačkom skupu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Viltihu uoči regionalnih izbora u tri nemačke savezne države sledeće nedelje, Berlin mora da povrati stari sjaj.

Reuters
Odoleva svim pritiscima: Angela Merkel

Izbori koji se održavaju 13. marta biće veliki test popularnosti same Merkelove i njene migrantske politike u zemlji koja je prošle godine primila više od milion izbeglica. Odbijajući da pod pritiskom promeni politiku prema izbegličkoj krizi, Merkelova je na stranačkom skupu naglasila da Nemačka mora da proširi svoj uticaj u svetu.

- Ne bi trebalo da širimo svoj uticaj samo putem izvoza. Moramo da preuzmemo više odgovornosti za ono što se dešava van evropskih granica, širom sveta. To znači više humanitarne pomoći, veći angažman u zaštiti klime, fer trgovinu i mnogo više od onoga što bi se događalo u jednom zatvorenom društvu - dodala je Merkelova, prenosi “Dojče vele”.

Apel Merkelove za snažniji angažman Nemačke u svetu pokazuje rastuće poverenje u Nemačku na svetskoj sceni kako ta zemlja izlazi iz senke svoje nacističke prošlosti, komentar je Rojtersa. Ipak, to je i kancelarkin odgovor onima u Nemačkoj koji je pritiskaju da promeni politiku prema migrantskoj krizi.

Snažniji nemački angažman na svetskoj političkoj sceni nije potpuna novost. Posle posredovanja u sukobu između Rusije i Ukrajine, Berlin je reagovao na teroristički napad u Parizu odlukom o slanju najmanje 1200 svojih vojnika u Siriju kako bi pomogli Francuskoj u borbi protiv terorista Islamske države, što je najveća nemačka vojna misija u inostranstvu.

Nemačka pod vodstvom Angele Merkel polako postaje vodeća evropska sila jer je slabiji angažman SAD-a u nekim globalnim krizama ostavio prazninu i to mesto polako zauzima Nemačka, Velika Britanija se postepeno distancira u susret referendumu o članstvu u EU, a Francuska je zauzeta sopstvenim problemima.

POVEZANE VESTI

Subota 05.03.2016. 21:26
Nemce posle WWII je trebalo do zadnjeg u gasne komore, da se zlo ne povampiri.
Subota 05.03.2016. 22:17
Njemačka će kao i do sad biti "kuuurrrac od ovce"!!!
Subota 05.03.2016. 23:05
ма какав сјај бре ова ће упропасти немачку горе него ја србиу. уствари неће мође горе
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online