Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Spremali masakr u Nemačkoj

Turska policija uhapsila je islamske teroriste Adnana Šutkovića i Zulhajrata Seadinija, koji su u tu zemlju doputovali iz Sirije, a sumnja se da su nameravali da se vrate u Nemačku, gde su ranije živeli, i počine teroristički napad. Prema još nepotvrđenim informacijama, Šutković je iz Srbije i živeo je u Hamburgu, a Seadini je rođen u Makedoniji, odakle se odselio u Bremen.

Reuters
Uhapšeni džihadisti sa Balkana: Vršili egzekucije u Palmiri (Foto: Arhiva)

Prema istim izvorima, obojica se već dugo nalaze na poternicama Interpola, a jedan od njih se može videti na propagandnom snimku Islamske države, u kojem je prikazano ubistvo nepoznate osobe.

Deportacija u Srbiju?

Turske bezbednosne službe smatraju da su se Šutković i Saedini uputili ka Evropi, verovatno u Nemačku, kako bi tamo počinili teroristički napad. Uz tu informaciju, nemački dnevnik "Bild" navodi da ostaje da se vidi da li će oni iz Nemačke biti deportovani u zemlje porekla. Naime, iako su obojica odrasli u Nemačkoj, još imaju državljanstvo zemalja odakle su im roditelji.

Šutković i Seadini imali su problema sa zakonom još pre nego što su postali radikalni islamisti. Zajedno su oteli stariji bračni par iz Bremena i tražili otkup, ali su uhapšeni i dospeli su u zatvor. Tu su upoznali poznatog islamistu Marka Sepaka, koji je na njih izvršio tako jak uticaj da su u aprilu 2015. godine kao dobrovoljci otišli u Siriju da se bore za Islamsku državu.

U avgustu 2015. godine pojavio se prvi video Islamske države s ubistvom "nevernika" koji je urađen na nemačkom jeziku. Na snimku se vide Bremenac Hari Sarfo i Adnan Šutković.

Egzekucija u Palmiri

Snimak je naslovljen sa "Turizam naše braće", a prikazuje streljanje dvojice zarobljenika u ruinama antičkog grada Palmire, u Siriji. Neposredni egzekutori zarobljenika bili su austrijski terorista Muhamed Mahmud i Jamin Abu-Zand, iz Bona. Hari Sarfo na snimku drži zastavu Islamske države ispod koje pozira Adnan Šutković.

Adnan postao Aleksandar Mitić

Kako bi se sakrili od policije, teroristi su se podvrgli operaciji transplantacije kose, ali su i pored toga otkriveni i uhapšeni. Šutković je posle hapšenja tvrdio da se zove Aleksandar Mitić, a da je presadio kosu kako bi "lepše izgledao". On se pravdao da je u Tursku došao jer je transplantacija kose jeftinija nego u Hamburgu. Turski istražitelji, međutim, krajem januara utvrdili su identitet dvojice islamista, sprečivši tako verovatno još jedan teroristički napad u Nemačkoj.

Kada je video dospeo na internet, Sarfo se već vratio u Nemačku, gde je uhapšen. Na suđenju je tvrdio da se kaje, a dao je i brojne intervjue u kojima je naveo da ga je tajna služba Islamske države, Amnijat, vrbovala da u Nemačkoj izvede terorističke napade. Osuđen je na tri godine zatvora.

Za "Bild" je tada jedan od islamista tvrdio da je izuzetno neuobičajeno da se za takve zločine bira neko ko je tek došao u Siriju. Amnijat dobrovoljce prvo temeljno proverava, a oni moraju samostalno da smisle i predstave plan akcije pre nego što im se dozvoli da je izvedu, opisao je ovaj islamista tehnologiju zločina.

Dželat vernost dokazao pogubljenjem

Šutković je prikazan na još jednom video-snimku koji je "Vašington post" dobio iz Sirije. Reč je o materijalu koji Islamska država nije zvanično koristila kao propagandni materijal, a na snimku Austrijanac Mahmud polaže zakletvu na vernost kalifu Islamske države Abu Bakr al Bagdadiju. Među onima koji su se javno zakleli na vernost su ponovo Šutković i Sarfo.
Na kraju snimka se vidi ubistvo nekoliko zarobljenika nasred ulice pune ljudi. Pri tome, jednu od žrtava na pogubljenje doveo je upravo Sarfo, što ga čini saučesnikom u ratnom zločinu. Na snimku džihadisti potom vade oružje i ubijaju vezane ljude, ali je Sarfa tada bio telom zaklonio drugi terorista, pa se ne vidi trenutak kada je pucao. Na tom snimku Šutković nije primećen da je direktno učestvovao u ubistvima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2017. 21:05
Treba ih na vjesala divljaci jedni...!!!
Nedelja 12.02.2017. 21:04
Sta su ga hapsili? Trebali su po kratkom bez hapsenja.
Nedelja 12.02.2017. 21:01
To nisu Srbi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online