Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.02.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Zašto je eksplozija evra neminovna (4): Kontrola Evrope preko evra

SAD su preuzele nemački evropski projekat, "preradile" su nemačke nacističke kadrove, uključujući i naučnike, jer su videle da je u njihovom interesu da imaju jedno veliko evropsko tržište koje će kontrolisati, smatra sagovornik "Vesti" Fransoa Aselino, finansijski inspektor francuske Republike i predsednički kandidat, na čelu za sada minorne partije narodna Unija za Republiku, koja se zalaže za izlazak Francuske iz EU, evrozone i NATO-a.

Tanjug/AP
Da li je krah evra neminovan?

Gurnuti Ruse u Aziju

- Za Ameriku, tu se radilo o širenju jedne geopolitičke zone kako bi se ruska sila odbacila do dubina centralnoazijskog prostora - ocenjuje Aselino.

SAD su, kako to njihov zakon nalaže, 2000. godine deklasifikovale neka poverljiva dokumenta koja potiču iz perioda pedesetih i šezdesetih godina do 31. decembra 1969. godine. Britanski "Dejli telegraf" objavio je 17. septembra 2000. godine tekst u kome se objašnjava da su Amerikanci tokom hladnog rata finansirali proevropske pokrete i pri tome se prilažu dokumenta koja to potvrđuju. Autor tumači da su Amerikanci tretirali kao svoje službenike "očeve Evrope": Roberta Šumana, Žana Monea, Pol-Anrija Spaka.

"Jedan od mojih saradnika napisao je pismo Ministarstvu spoljnih poslova SAD pitajući da li možemo da dobijemo na uvid tu belešku sa sastanka održanog 11. jula 1965. godine o kome govori 'Dejli mejl' i oni su nam je ljubazno poslali", kaže Fransoa Aselino u razgovoru za "Vesti".

Reč je o sastanku na kome je učestvovao Rober Maržolen, francuski državljanin, u to vreme potpredsednik Evropske ekonomske zajednice, čiji je nadređeni bio predsednik Evropske komisije, Nemac Valter Halštajn, čiju smo prošlost pod hitlerovskim režimom opisali u prošlom nastavku ove priče.

Maržolen je išao u SAD, gde su ga primili tamošnji najviši zvaničnici.

Raspad EU

"Već postoje svi elementi razdora u EU. Ako američki predsednik Tramp ne odstupi od svog plana da napusti i NATO i EU - u tom slučaju ne treba isključiti da se EU raspadne veoma brzo", kaže Aselino.

Evro iz fioke

- U belešci koju nam je ministarstvo dostavilo, vidimo da ga Amerikanci, između ostalog, pitaju gde se stalo sa projektom evropske monete? Kažu "taj projekat treba da napreduje" i kako "ne treba o tome previše da se priča, treba napredovati diskretno". Tu vidimo da su SAD bile prva zemlja koja je tražila uspostavljanje zajedničke evropske valute, zaključujuje Aselino.

Prve evro novčanice ušle su u opticaj 1. januara 2002. godine, ali je projekat za uvođenje zajedničke evropske valute postojao u fiokama američke vlade čak tri i po decenije pre toga!
Evro je osnovan uz politički konsenzus, ali i uz velike sumnje ekonomskih stručnjaka.

Uz učešće američke banke Goldman Saks falsifikovani su finansijski bilansi većine zemalja (ne samo Grčke) pre njihovog ulaska u evrozonu. Sve ovo izaći će na videlo od 2008. godine kada izbija prva dužnička kriza pojedinaca, a zatim dve godine kasnije i država. Paradoksalno, bivši kadrovi Goldman Saksa biće imenovani, a ne izabrani, na čelo grčke i italijanske vlade, a prvi čovek Evropske centralne banke postaće Mario Monti, bivši direktor Goldman Saksa za Evropu.

Kula od karata

"Amerikanci su mislili da će im uspostavljanje evrozone (koju oni kontrolišu) omogućiti da neutrališu čitav jedan kontinent, i to u svoju korist", kaže Aselino. "Insistirali su da Nemci ne izbacuju Grčku iz evrozone jer su vrlo dobro shvatili da bi izlazak jedne zemlje iz evrozone doveo do rušenja evropske kule od karata", dodaje on.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online