Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.02.2017.
11:17
Tanjug, Vestionline A

Angela Merkel nosi "težak prtljag" u Ankaru

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se danas u Ankari sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, vodiće se razgovori o tome kako da se spreči pucanje sporazuma o izbeglicama, a njoj treba kvadratura kruga - kako da spreči pucanje sporazuma o izbeglicama, a istovremeno stane u odbranu demokratije, piše danas Dojče vele.

Reuters
Angela Merkel odlazi u zvaničnu posetu Turskoj kada su odnosi dve zemlje zategnuti, a mnogi misle da je to pogrešan potez

AP navodi da će biti govora i o turskom zahtevu za ekstradiciju oko 40 vojnika koji su navodno učestvovali u neuspelom vojnom puču, a koji traže azil u Nemačkoj.

Njena poseta Ankari dolazi u vreme zategnutih odnosa Turske i Nemačke, ocenjuje američka agencija.

Dojče vele navodi da je ovo zvanično putovanje na koji se nosi težak prtljag.

To što nemačka kancelarka Angela Merkel putuje u Ankaru obezbediće joj svakako pažnju svetske javnosti, dodaje DW.

Ovo je prvo putovanje Angele Merkel u Tursku nakon propalog puča iz jula prošle godine, kada je u Turskoj uhapšeno na desetine hiljada opozicionih političara, novinara, državnih tužilaca i građana. 

Turska vlada optužuje pristalice Gulenovog pokreta da su odgovorni za pokušaj puča, a Nemačku da nije dovoljno solidarna u borbi protiv terorizma.

Optužuje je i da pruža utočište pristalicama Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj zabranjena, kako bi obezbedili novac i regrutovali borce.

- Sve to nisu dobri znaci pred posetu Angele Merkel. Ovu posetu mnogi nemački opozicionari vide kao potpuno pogrešan signal - piše DW.

Političarka Levice Sevim Dagdelen smatra da njena poseta dolazi "u nevreme", jer za nekoliko sedmica turski građani glasaju o ustavnoj reformi koja bi predsedniku Erdoganu zacementirala široka ovlašćenja. 

Zato Dagdelen smatra da poseta Angele Merkel može biti protumačena kao podrška Erdoganu.

Portparol nemačke vlade odlučno odbacuje optužbe. 

- Apsurdna je svaka misao koja dovodi u vezu posetu savezne kancelarke sa predstojećim referendumom o ustavnim promenama - rekao je Štefan Zajbert. 

Reč je zapravo o "radnoj poseti" jednoj partnerskoj zemlji iz saveza NATO i važnoj susednoj zemlji Evropske unije. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2017. 11:40
НАТО ће сада све урадити како би Анкару дистанцирали од Москве...Можда им то и успе уколико би за пар месеци Турску примили у ЕУ...Наравно, Немачка се плаши да Ердоган не пусти милионе избеглица који су стационирани на сиријско-турској граници...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online