Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.01.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Tekfir mađioničar širio zlo

Nakon Mirsada Omerovića (Ebu-Teime), rodom iz Tutina, koji je nedavno, zbog veza sa ID i regrutovanja boraca za ovaj ekstremistički pokret, u Beču osuđen na 20 godina zatvora, policija glavnog grada Austrije uhapsila je još jednog Tutinca, Nedžada Balkana (Ebu Muhameda), Omerovićevog sunarodnika, istomišljenika i prijatelja za koga se takođe tvrdi da je bio povezan sa ID i da je kao vođa selefističkog pokreta bio velika opasnost za bezbednost Austrije, ali i mnogih drugih evropskih zemalja.

Reuters
Beč prestonica balkanskog džihada: Racija na islamiste

Hapšenje Nedžada Balkana, koji je iz Tutina otišao nakon što se razišao sa ovdašnjom vehabijskom zajednicom, koju je osnovao i dugo predvodio, nije iznenađenje ni za koga u njegovom rodnom gradu, niti u obližnjem Novom Pazaru, gde je Nedžad Balkan takođe imao puno sledbenika. Neki su još na ratištima u Siriji, a neki su poginuli u borbi sa trupama Bašara Asada.

Priprema Jašarevića

Jedno vreme pisalo se da je Nedžad Balkan pripremao i nagovorio Novopazarca Mevlida Jašarevića da puca na američku ambasadu u Sarajevu, ali Nedžad je preko svog sajta Vijesti umeta, sa koga se često šire najradikalnije ideje i pozivi "na klanje nevernika", sve to demantovao tvrdeći da je uvek bio "protiv ubijanja" i da je svoju braću učio samo da se mole.

- Bio je prek, ponekad agresivan i radikalan, čak su i najekstremnije vehabije za njega bile blage i zbog toga su se podelile u dve grupe koje su i danas zavađene i međusobno ne govore. Otac je pokušavao da ga vrati sa pogrešnog puta, ali nije vredelo, stričevi mu žive u Evropi - kaže Tutinac koji dobro poznaje radikalne islamiste u ovoj sandžačkoj varoši.

Nedžad Balkan potiče iz ugledne i imućne porodice, bavio se sportom i bio je dobar kik-bokser, posebno u Nemačkoj gde je boravio jedno vreme, studirao je u Medini i tamo se razočarao jer je, kako tvrde njegovi poznanici, drugačije zamišljao islamske zemlje.

I Saudijska Arabija za njega nije bila dovoljno islamska, pa je uplovio u vode ultraekstremističkog pokreta takfiri, osnovanog 1975. godine u Egiptu. Pripadnici takfira ne priznaju drugačije mišljenje i učenje, niti ovozemaljske zakone (ustav, vojsku, sudove) i zalažu se za ubijanje "nevernika" u koje ubrajaju i sve muslimane koji ne slede njihovu ideologiju.

Mediji u Sandžaku i Bosni pišu ovih dana da je Nedžad Balkan imao više portala po svetu i da je uspešno umeo da regrutuje članove svog pokreta i borce za ID, čija ideologija je gotovo ista sa tekfirskom. Zbog toga ga u Sandžaku zovu "tekfir mađioničar" i optužuju da je godinama donosio i širo zlo na ovom prostoru, ali i po Bosni gde je u Maoči često bio gost Nusreta Imamovića i njegove selefijske bratije.

Turski trio

Među radikalnim islamistima u Beču, osim Omerovića, za koga se tvrdi da je bio na direktnoj vezi sa vođom ID Bagdadijem, i Nedžada Balkana, vrlo dobro se kotira i Adem Demirović, takođe Tutinac i Omerovićev rođak. Njega je FBI stavio na listu 10 najopasnijih svetskih terorista. Međutim, Demirovićevi poznavaoci tvrde da se on distancirao od Omerovića i Balkana i da je bio protiv slanja ratnika u Siriju. Demirović slobodno dolazi u Tutin i Novi Pazar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online