Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 15.08.2014.
06:49
Z. Mirković - Vesti A

Beč: Iz Bosne u džihad

Teroristička grupacija "Islamska država" (IS), za koju tvrde da je bliska Al Kaidi, trenutno vodi žestoku ofanzivu na tlu Iraka. Istovremeno, u neutralnoj Austriji ovi islamisti regrutuju simpatizere.

Foto: Ilustracija
 

Radikalna ideologija ove organizacije nailazi na plodno tlo kod osoba poreklom iz Bosne koje žive u Austriji. Već nedeljama, posrednici IS lično ili preko interneta, pridobijaju i uključuju u svoje redove simpatizere u Austriji, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču. Propaganda islamista dovela je do toga da samo u austrijskoj prestonici danas imaju oko hiljadu pristalica, ocenio je ekspert za islam Amer Albajati.
 

Četa fanatika

Oko 100 džihadista iz Austrije ratuje u ovom času u Siriji i Iraku, 20 je tamo poginulo, a 44 se vratilo u Austriju.

Koliko je Austrija važna za ovu terorističku organizaciju, koju sve osuđuje za genocid u Siriji i Iraku, pokazuje njihova mapa sveta, koja već nedeljama kruži Tviterom, na kojoj se vidi da IS želi da proširi svoju vladavinu od Bliskog istoka ka Evropi, a među zemljama koje su im cilj je i Austrija. Na karti se jasno vidi da IS teži i da "okupira" sve zemlje bivše SFR Jugoslavije.


Posrednici pokušavaju da zavrbuju borce u klubovima stranaca ili džamijama, pošto ih najpre pridobiju za svoju ideologiju, objasnio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grundbek. Regrutni "centri" su džamija u Venediger Au u 2. bečkom okrugu, kao i u još pet džamija.
 

Kurc: Amerika je u pravu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je američke vazdušne napade protiv terorističke grupe "Islamska država" (IS) u Iraku kao pozitivne. Verska manjina Jezida je u "veoma opasnoj situaciji", a IS ima za cilj da sve manjine "izbriše" i u međuvremenu predstavlja pretnju po Evropu, upozorio je Kurc. Austrija se, po njemu, usredsredila na humanitarnu pomoć, jer vazdušni napadi nisu dovoljni.

Prema insajderima, na koje se poziva bečki dnevnik "Esterajh", ideologiju IS pre svega podržavaju Čečeni, Bošnjaci, Turci i Tunišani koji žive u Austriji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da se trenutno vodi opsežna istraga u tim krugovima zbog širenja mržnje i članstva u terorističkom udruženju.

POVEZANE VESTI

Petak 15.08.2014. 07:15
Ali interesatno uvek beže na zapad.
Petak 15.08.2014. 07:41
Nahranis gladnog psa i on te ujede. Toliko su Muslimana iz Bosne primili za vreme rata a vidi kako vracaju
Petak 15.08.2014. 12:24
Iz Bosne u dzihad, a iz Srbije u separatiste. Ono st ne dozvoljavamo u nasoj Drzavi, hocemo na tlu Ukrajine. Ja neznam ko je pametan samo izmislio da ono sto nevoli sebi trazi za drugoga, mi se sa svih dvadeset nokata borimo da odrzimo Kosovo u Srbiji, a neki lelomudi bore se da istok Ukrajine pripoje Rusiji? Kukamo za Sandzakom, a tamo otimamo Donjeck i Lugansk, tamo zive Rusi, pa i u Austriji zive Nemci, pa niko ne uzima Austriju zbog toga, u Svajcarskoj Italijani, pa niko ne uzima Ticino zbog toga. Budale za svaki postupak imaju opravdanje, pa cak i za ubijanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online