Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 25.01.2017.
09:45
blic.rs A

Hoće li se Amerika raspasti kao SSSR: Tramp je zapadni Gorbačov?

"Dovođenje imena Tramp i Gorbačov jedno uz drugo u isti naslov iznenadiće mnoge čitaoce. Šta bi to (de fakto) soc-demokrata koji je želeo da reformiše komunizam i milijarder, populista desnog krila, mogli da imaju zajedničko?" Ovako svoju analizu za "Globalist" počinje čuveni srpski i svetski ekonomista Branko Milanović, uporedivši novog američkog predsednika sa sovjetskim liderom.

Tanjug/AP
Ima li sličnosti između bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i novog predsednika SAD?

- Štaviše, ukoliko se fokusiramo na njihove ideologije i lične istorije (u onim značajnim merama), odgovor bi bio "ništa"... i ne "gotovo ništa", već prosto "ništa"! Ali, ako pogledamo njihovo mesto u trenutku istorije iz strukturalne perspektive, sličnosti su neizbežne. Za početak, nijedan od njih dojice nije verovao u hijerarhijsku strukturu međunarodnih sistema kojima predsedavaju ili su predsedavali. Obojica su deo vladajuće elite, ali se protiv nje bore - piše Milanović u svojoj analizi.

Gorbačov kao reformator

Gorbačov je na vlast došao 1985. godine planirajući da reformiše sovjetski komunizam kako bi ekonomski bio efikasniji i narodu donosio veće prihode.

- Na međunarodnom planu, narodi "socijalističkog kampa" bili su organizovani tako da im je SSSR bila lider. SSSR je, zauzvrat, predvodila Komunistička partija. A Komunističku partiju vodio je njen generalni sekretar. Dakle, šta god da bi generalni sekretar odlučio da uradi, SSSR bi sprovela, a šta god bi SSSR uradila, moralo bi se sprovesti ili imitirati u "savezničkim" zemljama ili satelitskim državama. Rečima jugoslovenskog ambasadora u SSSR-u 1950: Kada se "vreme" u Moskvi promeni, ako postane hladnije, "mi bismo svi obukli kapute". Ukoliko otopli, "svi bismo nosili kratke rukave" - nastavlja naš ugledni ekonomista.

Muk među sovjetskim saveznicima

Kada je Gorbačov došao na vlast i zauzeo poziciju koja je bila u potpunoj suprotnosti svega što je dolazilo iz Kremlja, sovjetske i istočnoevropske komunističke elite ostale su zatečene i paralizovane.

- Reforma ekonomskih i političkih sistema uz dozvolu državama Varšavskog pakta da "rade na svoj način" (Sinatrina pesma podstakla je Gorbačova) nisu bile samo duboko uznemirujuće ideje. One su takođe bile u direktnoj suprotnosti sa vlašću elita i ideološkom legitimacijom njihove vladavine. U isto vreme, takve elite nisu mogle da zamisle da napadnu poziciju generalnog sekretara. Na kraju krajeva, generalni sekretar, za razliku čak i od pape, bi trebalo da bude nepogrešiv - stoji u analizi za "Globalist" uz napomenu da su elitisti rastrzani između očiglednog podrivanja njihove vladavine i nemogućnosti da oforme odbranu, bespomoćno čekali ishod ne radeći ništa.

Do sada znamo, podseća Milanović, da je krajnji ishod bio raspad Sovjetskog saveza i komunističkog režima u istočnoj Evropi, kao i kraj komunizma kao modela organizovanja društva.

Zapadna hijerarhija

Zapadni kapitalistički svet uspostavljen 1945. strukturalno je organizovan na izuzetno sličan hijerarhijski način. Zemlje "zapadnog kampa" bile su "jednake", ali je jedna bila "više jednaka" od drugih.

- Štaviše, da nije bilo SAD-a i napora i novca utrošenog u Evropu i Japan, malo je verovatno da bi Evropa i Japan danas izgledali kako izgledaju. Na vrhu "više jednake" zemlje sedi njen predsednik. I dok američki predsednici imaju svoje specifičnosti (setite se Niksona i Kartera), postoje osnovna pravila kojih se svi pridržavaju. Na primer, u bliskom vojnom i političkom savezu kulturalno sličnih zemalja, demokratija predvođena SAD-om nikada nije dovođena u pitanje - piše.

Zapadne elite, uključujući i Sjedinjene Američke Države, možda su volele jednog predsednika više nego drugog (evropska zaljubljenost u Obamu je prilično neobična), ali su osećale sigurnost da je suštinska arhitektura međunarodnog sistema, kreirana od strane SAD, osigurana od strane SAD - nastavlja.

Reuters
Ostaje da se vidi kojim putem će krenuti novi predsednik SAD: Donald Tramp

Tramp kao "reformator"

Tramp sada dovodi u pitanje modus operendi NATO alijanse na sličan način na koji se Gorbačov pitao o potrebi za Varšavskim paktom.

- U Trampovom svetu, EU nije svetinja, kao ni Svetska trgovinska organizacija, niti čitava međunardona arhitektura koju su SAD gradile od 1945. Elita sa Zapada, kao komunistička elita na Istoku pre nekih 30 godina, je sada izgubljena. Prihvatanje retorike koja sada dolazi iz Vašingtona protiv je skupa rituala i uverenja koji su SAD stvorile i branile poslednjih 70 godina. Ipak, suprotstavljanje Vašingtonu, baš kao i generalnom sekretaru, nije dolazilo u obzir. Na kraju krajeva, nijedan sličan sistem ne može biti uspostavljen od strane evropske moći, ili kombinacijom evropskih sila - objašnjava Milanović.

Kao rezultat, ističe vodeći ekonomista Svetske banke, zapadna elita tretira Trampa kao tigra s kojim su se nevoljno zatekli u kavezu: Pokušavaju da budu prijateljski nastrojeni prema tigru nadajući se da će izbeći da budu pojedeni, a u stvari se nadaju da će tigar uskoro biti izvučen iz kaveza.

Hoće li Evropa naći svoj glas i odgovor

Hoće li Tramp imati sličan razorni efekat na demokratije kakav je Gorbačov imao na komunizam, pita se Milanović i odgovara:

- Sumnjam, jer su zapadna demokratska društva otpornija i više organska. Ukoliko nisu, upotrebiću terminologiju Nasima Taleba, "anti-krhke" (tj. napreduju u haosu), onda su u najmanju ruku robusne. Komunistička društva, hijerarhijska, bila su ekstremno lomljiva ili krta. Zapadna društva imaju tehnokratske elite na vlasti, ali one imaju demokratsku legitimaciju. Dalje, kapitalizam za razliku od komunizma je ekonomski uspešan. U Francuskoj postoji svega nekoliko ljudi koji bi voleli da im se upravlja kao u Kini. U Poljskoj postoje milioni onih koji žude da im se vlada kao u Francuskoj.

Tramp kao razarač?

Tramp neće, mišljenja je Milanović, uništiti neke suštinske strukture zapadnog sistema izgrađene nakon Drugog svetskog rata.

- Ipak, sa svojim grubim, haotičnim i nepredvidljivim vladajućim stilom, možda plaši vladajuće elite na Zapadu, ohrabruje "revizioniste" i donosi promene koje će izmeniti svet nastao u Jalti i Potsdamu. Mnogi žale što Klintonova administracija nije uspela da iskoristi trenutak na kraju hladnog rata i stvori međunarodni poredak koji bi se zasnivao na vladavini prava, koji ne bi bio dihotomski, ali ni manihejski, onaj sa korenima u hladnom ratu i onaj koji bi radije uključio Rusiju nego je ostavio na hladnoći - piše Milanović.

Tramp će teško stvoriti novu strukturu, ali može slomiti delove postojeće. To bi bilo poprilično ironično jer je Tramp uvek pažljivo čuvao svoju reputaciju graditelja (nekretnina), a ne rušioca.

- Ukratko, ne čini se da ima neki novi "Tramp toranj" na umu za neku drugu zapadnu arhitekturu. Ako se to dogodi, može nas uvesti u posthladnoratovsku eru, konture koje još niko ne može pažljivo da zamisli. Tramp bi na taj način zatvorio knjigu o 1945 - nastavlja se u analizi.

Tramp graditelj?

Konačno, ukoliko želi da bude stvarno maštovit i/ili optimističan, Tramp možda ima potencijalnog keca u rukavu, podvlači Milanović.

- Klintonova administracija nije uspela da stvori više inkluzivni međunarodni poredak na kraju Hladnog rata, posebno u odnosima s Rusijom. Tramp je izgleda sklon tome da promeni takvu situaciju. U kojoj meri se dogovori s Moskvom (popuštanje neprijateljstva ili zaoštravanje odnosa), ukoliko se to stvarno desi i uz Trampovu nepredvidljivost, ostaje da se vidi kakve će to kvalitativne promene doneti u globalnoj politici - zaključuje Milanović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.01.2017. 12:02
skreno mislim da mnoga nagadjanja i silni tekstovi o Trampu nemaju veze sa stvarnoscu, moje licno misljenje je da sa Trampom zapadna elita pokusava da stvori lidera poput Putina! Realno gledano uspeva u tome, ceo svet koji je do juce sa prezirom gledao USA a u Rusiju i Putina gledao sa nadom sada pocinje da USA gleda sa nadom i da slavi svoje dzelate dok Putin pada u drugi plan! Mislim da je ovo jedna velika obmana i manipulacija!
Nedelja 29.01.2017. 12:04
Na međunarodnom planu, narodi "socijalističkog kampa" bili su organizovani tako da im je SSSR bila lider. SSSR je, zauzvrat, predvodila Komunistička partija. A Komunističku partiju vodio je njen generalni sekretar. Dakle, šta god da bi generalni sekretar odlučio da uradi, SSSR bi sprovela, a šta god bi SSSR uradila, moralo bi se sprovesti ili imitirati u "savezničkim" zemljama ili satelitskim državama. Rečima jugoslovenskog ambasadora u SSSR-u 1950: Kada se "vreme" u Moskvi promeni, ako postane hladnije, "mi bismo svi obukli kapute". Ukoliko otopli, "svi bismo nosili kratke rukave" - nastavlja naš ugledni ekonomista.
Nedelja 29.01.2017. 12:04
Kada je Gorbačov došao na vlast i zauzeo poziciju koja je bila u potpunoj suprotnosti svega što je dolazilo iz Kremlja, sovjetske i istočnoevropske komunističke elite ostale su zatečene i paralizovane. Reforma ekonomskih i političkih sistema uz dozvolu državama Varšavskog pakta da "rade na svoj način" (Sinatrina pesma podstakla je Gorbačova) nisu bile samo duboko uznemirujuće ideje. One su takođe bile u direktnoj suprotnosti sa vlašću elita i ideološkom legitimacijom njihove vladavine. U isto vreme, takve elite nisu mogle da zamisle da napadnu poziciju generalnog sekretara. Na kraju krajeva, generalni sekretar, za razliku čak i od pape, bi trebalo da bude nepogrešiv - stoji u analizi za "Globalist" uz napomenu da su elitisti rastrzani između očiglednog podrivanja njihove vladavine i nemogućnosti da oforme odbranu, bespomoćno čekali ishod ne radeći ništa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online