Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.11.2016.
04:10
B. Božin - Vesti A

Angela Merkel hoće četvrti put da bude kancelarka (2): Nemci su siti svetske politike

Za Angelu Merkel su u Nemačkoj stvari još mnogo nepovoljnije nego na svetskoj sceni. Veliki broj Nemaca je sit svetske politike i njih kao da ne impresioniraju hvalospevi Merkelovoj koji stižu iz inostranstva. Kancelarka je u izbegličkoj krizi polarizovala građane, pa iako se u međuvremenu oprostila od kulture dobrodošlice, kod mnogih je ranije stvorila odbojnost i zato su joj neretko na javnim nastupima dovikivali: "Merkelova mora da ide!"

Tanjug/AP
Objava kandidature: Dugo iščekivana odluka Angele Merkel

Za te Nemce je kancelarkina kandidatura provokacija, koja znači dalju podelu zemlje.
Ne treba potceniti ni umor od Merkelove u Demohrišćanskoj uniji, ne samo u bavarskoj posestrimi CSU, nego i u njenoj partiji CDU.

Angela Merkel hoće četvrti put da bude kancelarka:

1. Merkelova - a ko bi drugi?

Popularnost Merkelove od 71 odsto u novijim anketama nije na rekordnom nivou kao nekada sa 86 odsto, ali je opet daleko veća nego što može da je prenese na stranke Unije, koje beleže još samo 30 do 35 odsto podrške birača. Od nje se očekuje da motiviše i mobilizuje partiju, da se "iznova pronađe" i bude daleko ofanzivnija nego u prethodnim kampanjama jer "mora da se izbori za nešto što se do sada kod nje podrazumevalo - za poverenje", analiziraju nemački mediji.

Vreme za promenu

Ima i onih koji priželjkuju odlazak Merkelove.

"Izvesno je da Nemačkoj ide ekonomski dobro kao nikad ranije, iako su socijalne napetosti znatno porasle. Ljudi se boje posledica globalizacije, a na to Merkelova nema odgovor", piše Cajt onlajn.

"Zbog toga bi bilo dobro da dođe do promene, koja će probuditi politiku iz Merkelinog poludremeža i ponovo je otvoriti za prave debate i strasti. Demokratiji u Nemačkoj bi dobro činilo kada bi posle dugog vremena na vlast došao neko ko sa ljudima zaista komunicira, ko sprovodi prepoznatljiv politički program, ko se brine za više socijalne ravnoteže i pokušava da dopre do onih koji su na ivici da padnu u zamku populista."

Ukoliko Merkelova još jednom pobedi na saveznim izborima, doživeće da vlada zemljom u čijim pokrajinama je na vlasti uglavnom crveno-zelena koalicija (SPD ili Levica i Zeleni).

- To nisu više samo konjukturne oscilacije kojih je uvek bilo. Mi doživljavamo tektonski poremećaj u političkoj geografiji Nemačke, opisao je jedan vodeći CDU političar eroziju demohrišćana.
U ovoj izbornoj trci će sve biti drugačije nego 2005, 2009. ili 2013. godine, kad se radilo samo o tome koliko je SPD izgubio protiv nje i koju će koaliciju ona da napravi. Sada se pravi nova mešavina izbornih lagera i borbene odbrane od desnih populista poput AfD-a, konstatuje "Bild", a Merkelova ima mnogo bremena na leđima za jednu osobu.

"Da li će uspeti, ostaje otvoreno. Borba je počela i ona se bori sama", zaključuje list .

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online