Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.10.2016.
17:39
blic.rs A

Evropa u strahu: Ako ode Merkelova, na vlast dolazi on i donosi smrt EU

Ugledni portal "Politico" pisao je o mogućnosti odustajanja Angele Merkel od nauma da krene po četvrti mandat šefice nemačke vlade, ali još više o mogućnosti da je na tom mestu zameni Volfgang Šojble. Novinar "Politica" smatra da bi takav rasplet zatresao Evropsku uniju možda čak jače od Bregzita.

Reuters
Nemci bi mu se radovali, Evropa baš i ne: Volfgang Šojble

Istina, šanse da Angela Merkel odustane od trke za kancelarku nisu velike, ali naglašava se da su ipak dosta veće nego što većina ljudi misli. A njen naslednik bi trebalo da bude njen aktuelni moćni ministar finansija Šojble.

Spekulacije da će Merkel odustati stigle su nakon loših rezultata CDU-a na regionalnim izborima, pogotovo u njenoj pokrajini Meklenburg - Vorpomern. Čelična kancelarka još nije progovorila o mogućnosti da digne ruke od svega, a pravi odgovor dobićemo početkom decembra kada se u Esenu održava stranačka konvencija.

Glavobolja za Pariz, London, Rim...

Ako kojim slučajem odustane od četvrtog mandata, nema nikakve sumnje ko će je naslediti. Šojble uživa veliku popularnost među narodom, ali i među glavešinama CDU-a i on jedini ima kredibilitet da nasledi najmoćniju žena sveta, piše "Politico".

Eventualna vladavina Šojblea možda bi oduševila dobar deo Nemačke, ali bi zadala velike glavobolje Parizu, Londonu, Rimu i ostatku Evrope. I s punim pravom - njegova politika mogla bi biti pogubna za Evropsku uniju, a evrozonu bi mogla da pokopa!

Nemački ministar finansija redovno je kritičan prema Evropskoj komisiji i njenoj politici prema zaduženim južnim članicama Unije. Redovno ispaljuje otrovne strelice prema Rimu, Atini i Lisabonu. Popust imaju samo one države u kojima su na vlasti demohršćani, u tom slučaju im progleda kroz prste.

Tako je nedavno Šojble optužio predsednika Evropske središnje banke Marija Dragija da je njegova labava monetarna politika dovela do rasta desničarske i populističke stranke "Alternativa za Nemačku" (AfD). Dok se pregovaralo s Grčkom, Šojble je bio otvoreni zagovornik ideje da Atina napusti evrozonu. I verovatno još veruje da je to odlična ideja. Takođe, nije bio blag ni prema Portugalu. Bio je skeptičan i prema prvom paketu pomoći Lisabonu, tako da svi sumnjaju da će podržati drugi ukoliko ga Portugalci zatraže. A verovatno će ga tražiti...

Smrt Unije

"Politico" smatra da takvog jednog čoveka staviti na čelo najveće evropske ekonomije je - smrt Unije. Odnosi između "severnih kreditora" i "južnih dužnika" bi se maksimalno zatrovali, a politički odnosi Berlina, Brisela i Frankfurta bi se lagano pogoršavali do trenutka opšteg sukoba.

Šojble bi takođe imao dosta problema i na domaćoj političkoj sceni. Moćni ministar ima dugu i bogatu istoriju sukoba s koalicionim partnerom SPD-om - svađali su se oko spoljne i unutrašnje politike, fiskalne politike, penzionog sistema...

Po pitanju državne sigurnosti i imigracije, Šojbleova politika se takođe bitno razlikuje od one Angele Merkel. Smatra se da neće potpuno odustati od politike "otvorenih vrata izbeglicama" koju je osmislila Merkel, ali će drastično zaoštriti pravila ulaska u zemlju. Dakle, nadzor bi trebalo da bude dosta stroži, a proterivanje iz zemlje daleko brže i efikasnije.

Što se tiče spoljne politike koju bi Šojble sprovodio, tu je najviše nepoznanica. Niko nema pojma kakav ima stav o Siriji, Ukrajini i Rusiji...

U svakom slučaju, ugledni list upozorava da bi šefovi EU, dok se pripremaju na život bez Britanaca, morali da bace pogled i prema Nemačkoj. Jer, mnogo je nepoznanica kako će izgledati budućnost Unije bez Angele Merkel...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online