Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.08.2016.
20:20
Z. Mirković - Vesti A

Da li je Merkelova umorna?

Angela Merkel je ostavila otvorenim pitanje da li će se još jednom kandidovati na izborima za Bundestag 2017. godine i time ostavila prostor raznim spekulacijama, ukazuje bečki dnevnik "Prese" u osvrtu na politički opstanak nemačke kancelarke.

Reuters
Fotelja izmiče: Angela Merkel

Svojom politikom prema izbeglicama, ona je sebi napravila niz problema, konstatuje bečki dnevnik.

"Kako ću odlučiti o eventualnoj kandidaturi za kancelara, izvestiću kasnije", poručila je Merkelova u intervjuu ARD-u čime je podstakla spekulacije o povlačenju, ali i otvorila pitanje da li se umorila od vlasti.

Bila omiljena

Doskora, niko nije sumnjao da će se Merkelova kandidovati za još jedan, četvrti mandat, i da će pobediti na izborima.

Istraživanja su pokazivala da njeni demohrišćani (CDU) mogu osvojiti više od 40 odsto glasova, daleko više od socijaldemokrata (SPD), i to zahvaljujući Merkelovoj koja je tada bila najomiljeniji premijer u Evropi.

- Međutim, naglasak treba staviti na "bila". Noć od 4. na 5. septembar 2015. promenila je mnogo toga. Tada je Merkelova odlučila da granice otvori za izbeglice koje su bile blokirane u Mađarskoj - podseća "Prese".

Usamljena odluka

Motivi kancelarke, koja inače deluje uzdržano, do danas nisu potpuno jasni. Da li se radilo o stravičnim fotografijama tog leta, leševima u kamionu u Austriji, mrtav sirijski dečak na plaži koje su uticale na Merkelovu ili je to bila reakcija inata protiv ksenofobije u pojedinim nemačkim regionima, ili je to pak stav, uverenje, pita "Prese".

Usamljena odluka Merkelove imala je dalekosežne posledice i po nju samu. U Nemačkoj, sve su glasnije sumnje u kancelarku, i sada bi tek svaki drugi birač želeo da ona iduće godine nastavi posao. CDU je u istraživanjima pao na 35 odsto, a odnos sa sestrinskom strankom iz Bavarske CSU je poremećen.

Bez izbegličke krize bi pitanje kancelara bilo već rešeno i Merkelova bi već odavno izjavila da će nastaviti, ali joj sada nedostaje podrška, pre svega iz Bavarske. Takođe, postoji još jedan argument za nastavak, jer ako bi Merkelova sada odustala bila bi suočena sa optužbama da je zemlju ostavila na cedilu i njeni kritičari bi smatrali da su u pravu, a tako niko ne želi da ode s vlasti, konstatuje bečki dnevnik.

Došljaci neće izmeniti Nemačku

Merkelova sada tvrdi da migranti neće fundamentalno izmeniti Nemačku, godinu dana posle pokretanja akcije "Možemo mi to "("Njir schaffen das")
kojom je podržala ulazak izbeglica. Ona je u intervjuu listu "Zidojče cajtung" izjavila da je ta njena parola, koja je naišla na podeljena mišljenja u Nemačkoj, ostala "pravi motiv za ovaj zadatak". U zemlju je od tada ušlo više od milion migranata, ali ona kaže de će i sa njima "Nemačka ostati Nemačka sa svim onim što volimo".

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online