Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.11.2016.
08:10
N. Jokić - Vesti A

Kako korporacije preuzimaju vlast nad EU (3): Američka propaganda u sovjetskom stilu

Ugovor CETA o investicijama i trgovini između EU i Kanade mogao je da bude potpisan tek kada je Kanada obećala da će sudije u privatnim sudovima nadležnim za sporove između njenih korporacija i država EU biti neutralni. Ovo obećanje iz Otave evropski i belgijski čelnici proglasili su za "ustupke" i ugovor je, posle početnog protivljenja belgijske pokrajine Valonije, mogao da bude potpisan.

 

Tanjug/AP
Briselski potpisi: EU i Kanada dobile sporni sporazum CETA, overili ga Tusk, Junker i Trido

Korporacije, evropske vlade i institucije EU koje rade za njihove interese u suštini su svesne da je protivljenje građana uvođenju privatnog sudstva masovno, jer to znači ukidanje demokratije i privatizovanje država po modelu koji je vladao u feudalno doba. Obećanje da će sudije u privatnim sudovima biti neutralne, verovatno je i njima samima smešno.

Narod bez zaštite

Zašto korporacije po svaku cenu hoće da uvedu privatno sudstvo, pitali smo Korin Lepaž, bivšu francusku ministarku ekologije i organizatora Tribunala za Monsanto, sa čijeg su zasedanja "Vesti" izveštavale.

- Multinacionale žele da onemoguće države da primene zakonodavstvo koje štiti njihove građane i to od trenutka kada interesi građana postanu suprotni interesima multinacionala - odgovorila je Lepažova i navela primer Šri Lanke koja je zabranila Monsantov herbicid.

"U slučaju da je postojala nadležnost privatnih sudova, Monsanto je mogao da tuži Šri Lanku i da traži da mu Šri Lanka plati odšetu zbog pretrpljene štete. Eto, to je cilj", rekla je Korin Lepaž.
Institucije EU zato su još pre nekoliko godina pokrenule propagandnu mašineriju dostojnu sovjetskih metoda obmanjivanja građana. Krenula je proizvodnja grandioznih obećanja zasnivanih na potpuno proizvoljno izvedenim statističkim predviđanjima o svetloj budućnosti u zajedničkom američko-evropskom tržištu od 820 miliona ljudi.

Armija lobista

Janik Žado tvrdi da na promovisanju TTIP radi 140 lobističkih grupa koje plaćaju velike evropske i američke industrijske grupacije. "Njihov zadatak je da savladaju otpor kako u Evropi, tako i u SAD, a sve u interesu multinacionala s obe strane Atlantika", kaže Žado. Oko 1.200 gradova u EU izjasnilo se kao "gradovi protiv TTIP".

Razbijaju strah

EU je svoju propagandnu strategiju definisala u dokumentu koji je procurio u javnost preko nevladine organizacije CEO. Tako je otkriveno da Evropska komisija novcem poreskih obveznika finansira indoktrinaciju javnog mnenja. U tekstu se ističe da je potrebno "pod hitno razbiti strah i širenje sumnji" građana EU. Tako je Evropska komisija u javnost lansirala navodno stručnu procenu po kojoj će posle stupanja na snagu TTIP (ili TAFTA) "Evropska unija povećati svoju godišnju dobit za 119 milijardi evra, što znači da će budžet domaćinstva u EU prosečno biti uvećan za 545 evra godišnje".

- Kad sam privatno pitao evropskog komesara Karela de Gihta, koji je vodio pregovore, kako je moguće da su stručnjaci došli do tako preciznih predviđanja, on mi je odgovorio da priču o TTIP nekako moraju da "prodaju javnom mnenju", izjavio je novinarima Janik Žado, francuski poslanik u Evropskom parlamentu i član Zelenih.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online