Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.11.2016.
19:10
Vestionline, Informer.rs A

Putin i Tramp menjaju svet

Novi američki predsednik Donald Tramp i ruski lider Vladimir Putin promeniće svet, saglasni su analitičari. Oni ističu da je Putin, uprkos lošim odnosima sa SAD, prvi čestitao Trampu pobedu na izborima, a da je republikanac u svom prvom govoru obećao da će sarađivati sa svima, uključujući Rusiju.

Youtube/Yugoslav
Donald Tramp i Vladimir Putin na putu nove i jače saradnje 

Predsednik Rusije izjavio je da je njegova zemlja u potpunosti spremna da obnovi odnose sa Amerikom nakon izbora Donalda Trampa za predsednika, piše "Informer".

- Slušali smo predizborne izjave predsedničkog kandidata Donalda Trampa, koje su bile usmerene na obnavljanje odnosa između Moskve i Vašingtona. Razumemo da to neće biti lak put, uzimajući u obzir degradaciju u kojoj se, nažalost, nalaze odnosi SAD i Rusije - naveo je Putin.

On je, međutim, dodao da krivica zbog stanja bilateralnih odnosa ne leži na Rusiji.

- Nadam se da ćemo zajedničkim radom uspeti da rusko-američke odnose izvedemo iz krize. Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašington, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD - poručio je ruski predsednik.

Kako je Putin posebno naglasio, nada se da će SAD i Rusija zajednički raditi na pronalasku efikasnih odgovora na sve izazove globalne bezbednosti.

S druge strane, Tramp je u svom prvom govoru nakon velike pobede na izborima poručio svim zemljama u svetu da će pravično sarađivati.

- Želim da kažem svetu da ćemo, ako stavljamo interese Amerike na prvo mesto, sarađivati pravično sa svima - rekao je novi predsednik SAD.

Sukob dva mačo-tipa

Ruski analitičar Sergej Markov kaže da bi u saradnji Putina i Trampa moglo da bude problem to što su obojica mačo-tipovi.

- Iako je Tramp hvalio Putina na sva usta tokom kampanje, njih dvojica bi zapravo mogli da imaju jedan veliki problem. Putin je mačo-tip, baš kao i Tramp - rekao je Markov u šali.

Analitičari smatraju da je Trampov govor o saradnji bio najpre upućen ruskom predsedniku. Oni podsećaju da je republikanac tokom predizborne kampanje stalno ponavljao da želi da ima dobar odnos sa Putinom.

- Govorio je da želi dobre odnose sa Rusijom i da je Putin mnogo bolji i jači lider od Baraka Obame. Stalno je kritikovao Hilari Klinton, govoreći da ona želi da nastavi Obaminu politiku nasilja i optužio ih oboje za nastanak Islamske države - naveo je britanski analitičar Kir Džajls.

Padaju sankcije

On je dodao da će Tramp najverovatnije uspeti da ponovo uspostavi odnos s Rusijom i obeleži jednu novu eru.

- Tramp će verovatno imati realne, a ne fiktivne veze s Moskvom, kao prethodne administracije SAD. Verujem da će, čim uđe u Belu kuću u januaru, insistirati na ukidanju ekonomskih sankcija Moskvi. To će biti prilika da i Amerikanci i Rusi ublaže ratnu retoriku i verovatno će učiniti svet sigurnijim mestom za život - smatra Džajls.

Sa njim je saglasan i ruski politikolog Sergej Markov, koji kaže da će Putin i Tramp verovatno mnogo jednostavnije i brže doći do rešenja za Siriju.

- Novi američki predsednik je nekoliko puta ponovio da bi bilo bolje da sirijski predsednik Bašar el Asad ostane na vlasti nego da kontrolu preuzmu takozvani pobunjenici, među kojima su teroristi. Njegovo mišljenje o tome se ne razlikuje od Putinovog - rekao je Markov.

Prema njegovom mišljenju, Tramp će verovatno obustaviti američku vojnu pomoć teroristima, te će rat u Siriji možda uskoro biti i završen.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2016. 22:46
Доналд Трамп и Владимир Путин на путу нове и јаче сарадње Председник Русије изјавио је да је његова земља у потпуности спремна да обнови односе са Америком након избора Доналда Трампа за председника, пише „Информер“. – Слушали смо предизборне изјаве председничког кандидата Доналда Трампа, које су биле усмерене на обнављање односа између Москве и Вашингтона. Разумемо да то неће бити лак пут, узимајући у обзир деградацију у којој се, нажалост, налазе односи САД и Русије – навео је Путин. Он је, међутим, додао да кривица због стања билатералних односа не лежи на Русији.
Petak 11.11.2016. 22:46
– Надам се да ћемо заједничким радом успети да руско-америчке односе изведемо из кризе. Сигуран сам да ће дијалог на релацији Москва-Вашингтон, узимајући о обзир обостране ставове, одговарати интересима и Русије и САД – поручио је руски председник. Како је Путин посебно нагласио, нада се да ће САД и Русија заједнички радити на проналаску ефикасних одговора на све изазове глобалне безбедности.
Petak 11.11.2016. 22:53
Мислим да је Трампова побједа у САД дошла у задњи моменат...у 5 до 12 !!! Читава мирољубива планета је одахнула а надам се и огроман број Американаца којима је доста ратовања по далеким недођијама што су радили под Бушом 1 и 2....Клинтоном....Обамом! Дубоко се надам да ће Трамп унијети свјежу крв и помирљиву политику не само према Русији и Владимиру Путину, већ и према читавом свјету!!! Зато нека му је са срећом нови положај на радост свих....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online