Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.11.2016.
11:46
Tanjug, Vestionline A

Dojče vele: A šta će biti kad Putin prevari Trampa?

Nakon šoka (ili radosti) zbog pobede Donalda Trampa na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, širom sveta se postavlja pitanje: Kakve promene će doneti budući predsednik, navodi "Dojče vele" (DV) u opširnom tekstu posvećenom posledicama rezultata američkih predsedničkih izbora.

Reuters
A šta ako je stvarno mislio sve što je rekao: Donald Tramp

DV ocenjuje da je Džon Emerson, američki ambasador u Berlinu, rekao ono šta sada misle političari širom sveta.

- Ne znamo šta nas čeka - rekao je on.

Kako navodi DV, diplomata koji bi trebalo da bude politički neutralan, time je otišao prilično daleko. On je dodao i da bi pod Trampom trebalo očekivati izolacionističku politiku u kojoj će se Amerika okrenuti od sveta.

S obzirom na to da će republikanci kontrolisati, ne samo Belu kuću, već i oba doma Kongresa, britanski istoričar Sajmon Šejma za Bi-Bi-Si je ocenio da će se mnogo toga iz korena promeniti.

- NATO će biti pod pritiskom da se raspadne, zaštita klime će biti smanjena, ukinuće se regulisanje banaka. Da nastavim - upitao je Šejma.

Tramp je nakon izborne pobede rekao da želi da bude fer prema svetskoj zajednici, a DV se pita sta to znači?

Navodi se da su mnogi bili veoma uznemireni njegovim izjavama tokom predizborne kampanje, kao recimo onom kada je hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina ili kada je uvredljivo govorio o NATO. 

Putin je, inače, bio jedan od prvih šefova država koji je čestitao Trampu, podseća nemački radio.

Da li je mislio ono što je rekao?

Pitanje je da li će pod Trampom još važiti obaveza uzajamne pomoći među članicama NATO, jer Tramp je ukazao da će SAD - članice NATO kao što su baltičke države - braniti samo ako ispune svoje obaveze prema nama, dodaje se u tekstu.

Tramp je takođe govorio i da će eventualno prihvatiti nuklearno naoružavanje Japana i Južne Koreje - a to je kršenje tabua u odnosu na prethodni princip koji glasi da se na svaki način spreči širenje nuklearnog oružja na nove države. On želi da se preispita nuklearni sporazum sa Iranom, da ukine više trgovinskih sporazuma i uvede carine na kinesku ili meksičku robu.

Nešto od toga moglo bi da se shvati kao buka tokom izborne kampanje, ali Nils Anen, portparol poslaničkog kluba nemačkih socijaldemokrata (SPD) zadužen za spoljnu politiku, sarkastično kaže da moramo da se pozabavimo i mogućnošću da je, ono što je rekao, zaista i mislio.

DV prenosi i izjavu Hans-Joahima Šelnhubera sa potsdamskog Instituta za istraživanje klime smeštenog, koji kaže da od Vašingtona sada više ne očekuje ništa pozitivno u vezi sa u klimom i dodaje da "svet mora da ide napred bez SAD.

DV postavlja i pitanje kakva je buduća uloga SAD kada je reč o NATO, imajući u vidu Trampovo divljenje Putinu? 

Navodi da to pitanje izaziva možda najveću zabrinutost, barem u Evropi. Nils Anen je podsetio da "smo još pod predsednikom Obamom bili prisiljeni da preuzmemo više odgovornosti.

Vremena će sada biti teža. Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen ide i dalje i pita da li Trampova pobeda znači početak kraja Paks Amerikana ili Novog svetskog poretka.

Roland Frojdenštajn iz briselskog Martens centra, pre nekoliko dana je spekulisao šta bi Trampova pobeda mogla da znači za NATO.

Sve dok Putin ne prevari Trampa

Naravno da Trampovi savetnici znaju za strah američkih saveznika i nateraće ga da pre svega umiri sve saveznike, da bi mogli da se osećaju bezbednim. Ne, Sjedinjene Države neće izaći iz NATO i neće svoje preostale trupe povući iz Evrope. Pitanje je samo koliko dugo će šef da se drži te linije.

Frojdenštajn veruje da će, pre ili kasnije, biti održan sastanak na vrhu Tramp-Putin, i onda će se razlike oko Ukrajine, Sirije, itd, brzo razrešiti - dok se Tramp jednom ne bude osetio prevarenim od strane Putina.

- Odnos SAD prema Evropskoj uniji prvo će se ohladiti - veruje Janis Emanulidis iz briselskog Centra za evropsku politiku.

Po njemu, to uključuje i pitanja trgovine. Planirani Sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD (TTIP), koji je i u EU sporan, sada će, u svom aktuelnom obliku, biti ekstremno zaleđen.

Reuters
Torta a la Tramp

A la Tramp

DV navodi da su političari desnice poput Marin Le Pen u Francuskoj i Gerta Vildersa u Holandiji oduševljeno čestitali Trampu.

- Oni koji su a la Tramp, sada su u usponu - kaže Emanulidis i dodaje da će biti teško da se nešto uradi protiv tog pritiska.

DV dalje navodi da neki u Evropi od loše vesti pokušavaju da naprave dobru. Manfred Veber na primer, šef poslaničke grupe konzervativne Narodne partije u Evropskom parlamentu, kaže da je "poruka jasna: sada sve zavisi od Evrope".

- Moramo biti samouvereniji i preuzeti veću odgovornost. Ne znamo šta možemo da očekujemo od SAD - ocenjuje Veber.

Ako uradi sve što je najavio...

Neki američki posmatrači u neizvesnosti oko buduće politike Bele kuće, vide odlučujuću slabu tačku nove administracije.

- Najveća opasnost Trampovog predsedavanja je nepredvidljivost i nedostatak stabilnosti, što osećaju naši saveznici i neprijatelji - upozorio je Aron Dejvid Miler, bivši pregovarač za Bliski istok republikanskog i demokratskog predsednika, a sada politički naučnik na vašingtonskom centru Vudro Vilson.

Još jasniji je bivši direktor CIA Džon Meklaflin.

- Ako uradi sve što je najavio, onda možemo da se oprostimo od našeg globalnog liderstva. Nadajmo se, dakle, da on to nije tako mislio. Ili da će ga neko od toga odvratiti - rekao je on.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2016. 21:53
Избори су једно, а власт је нешто друго. Политичар може да се држи изборних обећања , а и не мора. И шта се увек осврћу на Путина. Руска политика је далеко реалнија и углавном се оцене своде на то да ће се о Трампу судити на основу његових дела, како буде радио, а не на основу предрасуда. На основу оног што је Трамп причао реално је да ће се више окренути Америци и интересима њених грађана. Што се тиче НАТО он ће вероватно од савезника тражити више новца. Хоћете америчку безбедност молим лепо платите, хоћу новац. Верујем да ће их притиснути тражећи новац.
Četvrtak 10.11.2016. 20:46
Svaka cast Vesti online - ovoliko prostora NIKADA niste posvetili Putinu !!! Ziveo Tramp , zivela Amerika i zivele Vesti online !!!
Petak 11.11.2016. 09:50
Zapocela zlatna era Amerike i Trampa ! VELICINA TRAMP meri se visprenoscu , mudaroscu , ostroumanoscu , snalazljivoscu .... Sugavi kremaljski luftiguz nije ni svestan (a kad je i bio) sta ga ocekuje sa Trampom - buducim PRVIM covekom PRVE i najvece sile , nacije i drzave na svetu - Amerike ... kako vojno tako ekonomski (a tehnoloski da ne pricamo) !!! ... Naspram ruske bede , jada , siromastva , nemastine .... NADA se inkubator ZLA da ce se na brzinu OTARASITI sankcija , inflacije , galopirajuce rublje , odliva stranog kapitala , zaostalog bankarskog sistema , zaostale tehnologije , nekonkurentne ekonomije , niske investicione privlacnosti , preskupog ratnog budzeta , lose poslovne klime , urnisanog budzeta , trece recesije .... ocajanja , beznadja , korupcije , javasluka .... !!! Taj izolovani i usamljeni ulicni spletkaros pokazao je svoju "velicinu" (da je neka velicina nikada tako nesto pominjao ne bi , pa cak i da je istina) tako sto je polaskao sam sebe - pohvalivsi se da je imao udela u izboru TRAMPA ... Tramp ne trpi konkurenciju (a to ce najbolnije osetiti na svojoj kozi klosar Putin) !!! Ulizivao se taj udjiguz Trampu i ranije , prosipajuci se providnim komplimentima i izlivima pompeznih hvalospeva !!! Tramp je od malih nogu je vaspitan da u svemu MORA biti Number One (samo PRVI) - bio , jeste i bice (uvek i u svetu) samo Number One !!! Zivela Amerika ovozemaljski Eldorado - zemlja meda i mleka , zemlja srecnog zivota , zemlja "pticijeg mleka" , zemlja izobilja .... na celu sa brojem jedan u svetu - Trampom !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online