Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 02.11.2016.
08:24
Tanjug,Vestionline A

Oktobarsko iznenađenje - Tramp se sprema za Belu kuću

Vest da je Federalni istražni biro otkrio još 650.000 elektronskih pisama Hilari Klinton unela je haos u kampanju pred same izbore u SAD, piše štampa na nemačkom. "To se zove oktobarsko iznenađenje - dramatičan obrt neposredno pre izbora", pišu mediji o američkoj kampanji. Klinton je u defanzivi, Trampu ide bolje.

Reuters
Ko će prvi do stolice?

"Tako brzo to može da ide: Pre manje od dve sedmice Donald Tramp je Las Vegas napustio kao gubitnik. Nakon poslednjeg TV duela protiv Hilari Klinton činilo se da je njegova sudbina zapečaćena. U nedelju se Tramp trijumfalno vratio sa starim usklikom: Uhapsite Klintonovu. Ona namerno, voljno i sa ciljem čini krivičnih dela", navodi Špigel onlajn.

Hilari ozbiljno uzdrmana

Kako ocenjuje, vest da je FBI otkrio još nekih 650.000 elektronskih pisama unela je haos u kampanju pred same izbore i potpuno uzdrmala Klintonovu jer je sada na njoj negativni fokus.

"Klintonova je sebe već videla kao pobednicu. I tako u ovoj poslednjoj nedelji pred izbore Klintonova je iscrpljena, Tramp ohrabren. Sve je još mnogo neizvesnije", piše Špigel onlajn.

Šef FBI Džejms Komi je u petak saopštio da će FBI ponovo da se bavi aferom oko privatnog imejl servera Hilari Klinton jer su se pojavili novi mejlovi koji bi mogli da budu relevantni. To je bilo sve što je on rekao. Mediji u SAD su to nazvali pravom bombom pred izbore, Klintonova je reagovala ljutito i tražila više detalja.

Mejlovi potiču iz laptopa bivšeg kongresmena Antonija Vajnera, protiv kojeg FBI vodi istragu zbog seksualnih eskapada, uključujući i mejlove koje je slao devojčici od 15 godina. 

Vajnersova supruga Hjuma Ebedin koja u međuvremenu živi odvojeno od njega je bliska savetnica Hilari Klinton. Supružnici su koristili računar zajedno.

Uz to, kako prenosi portal nemačkog javnog servisa Tagešsau, izgleda da je Vikiliks potvrdio ono što je Donald Tramp više puta govorio: 
- Hilari Klinton je pred TV debate unapred dobijala pitanja.

Pitanja unapred

Platforma Vikiliks je objavila poverljive mejlove Demokratske partije koji bude sumnju da je Hilari Klinton unapred dobijala pitanja za TV debate.

CNN je reagovao i otpustio uglednu političku analitičarku Donu Brejzil koja je sudeći po elektronskoj komunikaciji pitanja prosleđivala ekipi Hilari Klinton.

U ovom slučaju, reč je o mejlovima koje Brejzilova slala šefu izbornog štaba Klintonove Džonu Podesti i drugim menadžerima kampanje koji se odnose na TV debate čiji je domaćini bio CNN i u kojema je Klintonova nastupala protiv Bernija Sandersa.

Brejzil je jedna od najpoznatijih ličnosti partijskog aparata američkih demokrata. Od jula je privremeni lider te stranke, nakon što prethodna šefica morala da se povuče - takođe zbog otkrića VikiLiksa. 

Od jula je njen ugovor sa CNN zaleđen i ona nije radila kao analitičarka.

Ponovo Rusi krivi

Donald Tramp je u više navrata navodio da su Demokrate unapred obaveštene o pitanjima u TV debatama, ali nikada nije imao dokaze. 

Nova otkrića Vikiliksa su deo cele serije objavljenih dokumenta, koji se zasnivaju na internim mejlovima hakovanog naloga Džona Podeste i teško terete izbornu kampanju demokrata.

Obaveštajne agencije sumnjaju da iza hakovanja stoji Rusija. 

Klintonova u tome vidi pokušaj da se utiče na predizbornu kampanju na njenu štetu, piše Tagešsau.

Sve to rezultira time da je prednost Klintonove u anketama sa dvocifrene spala na samo jedan procentni poen. Za nju bi trenutno glasalo 46 odsto Amerikanaca, a za Trampa 45 odsto, pokazala je anketa Vašington posta i televizijske mreže ABC. Još, dakle, ima dovoljno neopredeljenih.

Tramp će pobediti

Portal n24 donosi intervju sa istoričarem Alenom Lihtmanom u kojem on kaže da će na izborima u SAD pobediti Donald Tramp. 

Nijedna anketa nije tako precizna kao njegov upitnik, tvrdi ovaj profesor na Vašingtonskom univerzitetu Amerika koji je od 1981. uvek tačno prognozirao budućeg predsednika SAD. Međutim, prognoza mu nikad nije ovako teško pala kao 2016, kaže 69-godišnji profesor.

Ovaj čovek koji zna kako izgleda ključ za Belu kuću uveren je da će Donald Tramp biti 45. predsednik SAD. Taj ključ se sastoji od 13 pitanja kojima on prognozira budućeg predsednika ili pak dokazuje zašto je neko to postao, piše portal.

Do ključa je došao analizirajući izbore u SAD od Pobede Abrahama Linkolna (1860) do Džimija Kartera (1981) zajedno sa ruskim naučnikom Vladimirom Kejlisom Borokom. 

Tako se iskristalisalo 13 pitanja na koje treba odgovoriti sa tačno ili netačno. Lihtman za svake izbore aktuelizuje svoju knjigu ( Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016 ). 

To su pitanja koja se tiču uspeha prethodnih vlada, harizme predsednika koji je trenutno na funkciji ili kandidata, skandala i raspoloženja u društvu. 

Ako se na šest ili više pitanja može dogovoriti sa netačno onda gubi kandidat partije koja je trenutno na vlasti. Ovaj ključ je uvek funkcionisao, rekao je Lihtman za Vašington post.

- Ja ne gledam u kristalnu kuglu. Pitanja za ključ su zasnovana na istoriji - izjavio je.

Prognoze za izbore su kao prognoze zemljotresa. Gleda se kakva je stabilnost. Ako je dobra, onda partija koja je na vlasti dobija izbore. Ako je faza posle zemljotresa - onda partija na vlasti gubi izbore, smatra on.

Lihtman veruje da će Tramp pobediti na izborima jer je odgovor na šest pitanja "netačno".

To su sledeća pitanja:

- Prema poslednjim izborima (izbori za kongres između predsedničkih izbora) partija na vlasti ima više mandata u Predstavničkom domu - Netačno.
- Kandidat partije na vlasti je trenutno predsednik - Netačno.
- Nema treće partije ili nezavisne kampanje - Netačno.
- Administracija na vlasti (Obamina) je postigla važne promene na unutrašnjepolitičkom nivou - Netačno.
-  Administricija na vlasti (Obamina) je postigla izvanredne uspehe na vojnom i spoljnopolitičkom polju - Netačno.
- Kandidat (Klintonova) ima jaku harizmu ili je narodni heroj - Netačno.

POVEZANE VESTI

Petak 04.11.2016. 21:28
Klintonovi idu u istoriju. A neko mozda i u zatvor?
Petak 04.11.2016. 21:29
"Supružnici su koristili računar zajedno." Zasto svi hladno prelaze preko cinjenice da je Hilari supruga nekadasnjeg predsednika i da je definitivno posredno vrsila vlast vec u dva mandata? Amerikanci se hvale svojim zakonima a izgleda da nema nekog zakona koji zabranjuje da se zakonita supruga prethodnog predsednika uopste kandiduje. Pogotovo u slucaju Hilari koja je politicki veoma aktivna. Nije to neka tiha zenica iz senke kakve su bile neke supruge. Na kraju krajeva, zar se za brak ne kaze "Gospe moja obuci mi bilo, pa da sa njin budem jedno tilo"? Mnoge odluke se donose u krevetu, to se oduvek zna a Amerika prelazi preko toga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online