Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.09.2018.
23:55
b92.net, Vestionline A

Tramp opet pobesneo: Taj smrad će biti uklonjen

Donald Tramp je, povodom navoda da je zvaničnik ministarstva pravde sugerisao tajno prisluškivanje Bele kuće, izjavio je da se radi o "ustajalom smradu".

Tanjug/AP
Donald Tramp

Američki predsednik je dodao da će taj "ustajali smrad" biti uklonjen.

"Njujork tajms" je ranije objavio da je zamenik državnog tužioca Rod Rozenstin prošle godine sugerisao da Trampa treba tajno snimati kako bi obelodanio haos koji vlada u Beloj kući, i nabacio ideju da se članovi predsednikovog kabineta angažuju na njegovom uklanjanju sa položaja, ustavnim putem. 

Amandman 25. ustava SAD propisuje da predsednik može biti proglašen "nesposobnim da vrši ovlašćenja i obavlja predsedničku dužnost" na osnovu izjašnjavanja potpredsednika i većine članova Kabineta. 

Rozenstin je demantovao pisanje "Njujork tajmsa", a Bela kuća još nije reagovala. 

Tramp, međutim, na velikom mitingu u Springfildu, u državi Misuri, nije propustio da se osvrne i na taj događaj. 

- Samo pogledajte šta se otkrilo u našem ministarstvu pravde... Imamo sjajne ljude u ministarstvu pravde... Ali imate i neke zaista loše. Videli ste šta se desilo sa FBI-jem. Svi su razjureni - rekao je Tramp i dodao: "Ali, oseća se ustajali smrad i toga ćemo se takođe otarasiti". 

On je u Misuri otputovao da bi pružio podršku jednom republikanskom kandidatu za Senat. 

Prema pisanju "Njujork tajmsa", Rozenstin je spornu izjavu dao u proleće 2017. godine pred nekoliko ljudi, koji nisu imenovani. List se takođe poziva i na osobe upoznate sa zabeleškama zamenika direktora FBI-ja Endrua Mekejba, u kojima se pominju te izjave. 

Mekejbov advokat kaže da je njegov klijent sastavio beleške kako bi zapisao značajne razgovore koje je imao s visokim zvaničnicima i sačuvao ih kako bi mogao da ih precizno navede. 

Te zabeleške su ostale u FBI-ju do januara ove godine, kada je Mekejb otpušten, a kasnije su predati Robertu Maleru, specijalnom savetniku u istrazi o navodnom ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine. 

Prema rečima advokata, Makejb ne zna kako su ti tekstovi došli do štampe. 

Prema istim izvorima "Njujork tajmsa", Rozestin je rekao da bi mogao da ubedi ministra pravde Džefa Sešnsa i bivšeg ministra za unutrašnju bezbednost Džona Kelija, koji je sada šef administracije Bele kuće, da se pozovu na 25. amandman kako bi se krenulo sa uklanjanjem Trampa. 

Nijedna od tih ideja, međutim, nije ostvarena, navodi list. 

Rozenstin je, u svom demantiju, za priču "Njujork tajmsa" naveo da je "neprecizna i činjenično netačna". 

- Nemam više komentara na priču zasnovanu na anonimnim izvorima koji su očigledno pristrani protiv ministarstva (pravde) i guraju svoju ličnu agendu. Ali da budem jasan: Na osnovu mog ličnog odnosa s predsednikom, nema osnova za pozivanje na 25. amandman Ustava - napisao je Rozenstin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online