Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.10.2016.
15:36
Tanjug, Vestionline A

Nemačka: 15.500 viza za nove gastarbajtere sa Balkana

Od početka godine do septembra Nemačka je izdala čak 15.500 viza za radnike koji stižu iz zemalja Balkana, a list "Velt" piše da program nemačke vlade za legalan ulazak ekonomskih izbeglica u Nemačku - "deluje i mogao bi da postane međunarodni uzor".

pixabay.com
Migrantska politika Nemačke odgovara ekonomskim izbeglicama sa Balkana

- Na vrhuncu izbegličke krize 2015. oni su još masovno dolazili u Nemačku da bi tražili azil: migranti iz zemalja Zapadnog Balkana Albanije, Kosova, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ta grupa je prošle godine podnela 144.000 zahteva za azil, iako je šansa za pozitivno rešenje bila ravna nuli - prenosi Dojče vele.

Da bi se sistem oslobodio pritiska i da bi se bar za neke od tih ekonomskih izbeglica obezbedila mogućnost legalnog ulaska u Nemačku, savezna vlada je u okviru zakona o ubrzanju rešavanja zahteva za azil podnela gastarbajterski program za Zapadni Balkan, koji bi najpre trebalo da važi od 2016. do 2020.

Istovremeno su zemlje Zapadnog Balkana proglašene za sigurne zemlje porekla.

Sprovodenje programa je počelo uspešno, do septembra je, prema informacijama Velta, izdato već 15.500 viza."

- Kada migranti sa Balkana dobiju konkretnu ponudu za radno mesto ili obuku, i Savezna agencija za rad odobri zahtev preduzeća za zapošljavanje neke osobe, ta osoba u svojoj zemlji može da dobije vizu za ulazak u Nemačku. Preduslov za to je da ona u poslednje dve godine nije imala azil, ili je povukla svoj zahtev za azil i dobrovoljno napustila Nemačku pre stupanja Uredbe na snagu u oktobru 2015.

Savezna agencija za rad, kako prenosi Ministarstvo rada, može da odobri zahtev samo ako se najpre ispita da li postoji neki građanin EU koji želi isto radno mesto, jer takvi imaju prednost, i ako uslovi zapošljavanja nisu nepovoljniji od onih pod kojima se angažuju domaći zaposleni, čime se isključuje mogućnost platnog dampinga, prenosi "Velt".

- Za radne migrante sa Zapadnog Balkana ta ponuda je očigledno vrlo atraktivna. Samo u prvom polugodištu 2016. je, po osnovi novog gastarbajterskog programa 17.182 ljudi dobilo odobrenje za rad. Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova, u nemačkim predstavništvima u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Tirani je do kraja juna pozitivno rešeno već 10.000 zahteva za vizu. Do kraja septembra, taj broj je narastao na 15.500 - prenosi Velt.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online