Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.10.2016.
02:00
R. Lukić - Vesti A

Izum Srbina u nemačkim školama

Trodimenzionalni štampač fabmaker 3D, namenjen školama i univerzitetima koji je s grupom saradnika usavršio naš zemljak Dean Ćirić (30) uskoro bi u Nemačkoj mogao na široka vrata da uđe u školske učionice i univerzitetske kabinete. Trodimenzionalni štampač Ćirić je kao nastavno sredstvo cenom i veličinom prilagodio za široku upotrebu, a napisao je i prigodan udžbenik.

R. Lukić
Sajam ideja Hanover: Ćirić (prvi sleva) sa saradnicima

Trodimenzionalni štampači na tržištu su se pojavili pre tridesetak godina, ali printer iz Braunšvajga ima prednost u odnosu na postojeće jer je mnogo jeftiniji, a ima i kvalitetniju rezoluciju. Na tržištu ih po ceni od 20.000 do milion evra ima mnogo, ali ih je malo po ceni od 5.000 do 20.000 evra.

Ćirić je s grupom saradnika (počeo kao student s kolegom Krisom Tropeom) patentirao dva prototipa. Jedan je namenjen školama i fakultetima i košta 2.600 evra, a drugi nešto jači, s robustnijom tehnikom, namenjen je za privredu, i košta 5.000 evra.

Posle niza uspešnih predstavljanja u više nemačkih gradova, Ćirić je prošle nedelje u ime firme Braušvajger fabmaker GMBH potpisao ugovor o saradnji s Vesterman grupom koja se, između ostalog, bavi izdavanjem udžbenika i promocijom modernih nastavnih sredstava. Vesterman je zadužen za plasman, edukaciju i servisne usluge, a podržavaće i proizvodnju. Za uzvrat, Fabmaker je partneru ustupio pravo da njihov 3D štampač usavršava i prilagođava specijalnim nastavnim i tehničkim programima za potrebe privrede.

R. Lukić
Proizvodi Ćirićevog printera

Fabmaker i Vesterman su zajednički već održali niz predavanja i demonstracija širom Nemačke. Polovinom septembra oduševili su studente i profesore Visoke škole za tehniku, privredu i kulturu u Lajpcigu, a do kraja godine predavanja su zakazana u Štutgartu, Minhenu, Dortmundu, Manhajmu i Bremerhafenu. Fabmaker 3D će se iduće godine u februaru predstaviti na Sajmu obrazovanja u Štutgartu, a u aprilu će se treći put pojaviti na hanoverskom Cebitu.

- Radujemo se što smo ovim ugovorom prvi dobili šansu da naše škole snabdevamo 3D štampačima i potrebnim udžbenicima. Uvereni smo u uspeh jer je iskustvo iz Amerike pokazalo da se nastava i privreda ubuduće neće moći ni zamisliti bez printera - izjavio je posle potpisivanja ugovora Ralf Halfbrot, šef Vestermana.

R. Lukić
Mladi oduševljeni fabmakerom

Dean Ćirić, šef Braunšvajger fabmakera, ističe da je veći broj škola u Nemačkoj, naročito u Donjoj Saksoniji, kupio ovaj printer.

- Na pomolu je i saradnja s Poslovno-tehnološkim inkubatorom tehničkih fakulteta u Beogradu. Ako Srbija odluči da u svoje škole uvede printere, tu smo da pomognemo - kaže Ćirić za "Vesti".

Službenik greškom izbrisao "j"

Srpski Dejan, koji je zbog greške nemačkog službenika ostao nemački Dean, rođen je 1986. u Volfenbitelu kod Braunšvajga. Posle završetka finansijske škole i jednogodišnjeg zaposlenja u banci upisao se na Ekonomski fakultet u Getingenu, a tema njegovog diplomskog rada bila je "Inovacije u privredi". Deanovi roditelji u Nemačku su došli 1971. godine, otac Ljubiša iz Mačvanskog Prnjavora, a majka Božica iz Pećnik Ilove u Republici Srpskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online