Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.10.2016.
21:50
Đ. Barović - Vesti A

Krvavi trag do Pariza i Brisela

Ezher Begović, nekadašnji pripadnik odreda El Mudžahedin Trećeg korpusa Armije BiH, koji se dovodio u vezu i sa ubistvima više hrvatskih povratnika u Travnik i Bugojno, glavna je veza za terorističke napade u Parizu i Briselu, tvrdi se u poverljivim depešama američke administracije do kojih je došao Vikiliks.

Tanjug/AP
Masakr u francuskoj prestonici se dogodio 13. novembra 2015.

Pozivajući se na ta dokumenta, američki portal Veterans tudej navodi da je Begović ključna osoba koja je koordinisala te napade, a da je poznat bezbednosnim službama jer je pripadao delu terorističke grupe koja je u BiH učestvovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce.
Veterans tudej ističe da je Beganović jedan od administratora islamističkog portala SAF, koji uređuje sa još nekoliko portala u BiH sličnog sadržaja, te jedan od glavnih pripadnika verske ekstremne grupe koji, koristeći društvene mreže i virtuelni prostor, privlači ekstremne i radikalne grupe. Američki portal napominje da je SAF ranije negirao povezanost sa terorističkom organizacijom Islamska država, a da su u toj grupi koja čini logističku podršku još i Fatmir Alispahić, Abdusamed Nasuf Bušatlić i Semir Imamović - svi državljani BiH.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti, a posebno islamskog radikalizma, Dževad Galijašević, ističe za "Vesti" da je Begović pripadnik zloglasnog odreda El Mudžahedin, te da je sada glavni i odgovorni urednik internet portala, novina i TV SAF.

U evidenciji 6.157 državljana BiH

Dževad Galijašević tvrdi da je do sada, kroz bezbednosnu evidenciju raznih bezbednosnih službi sveta, prošlo 6.157 muslimana, državljana BiH.
- Svi oni su ili povezani, podržavaju ekstremni islamizam ili su direktno učestvovali u terorističkim akcijama. Ali, mnogo opasnije je što je prema poslednjem istraživanju, njihove aktivnosti podržava oko šest procenata građana BiH islamske veroispovesti. To je oko 120.000 ljudi - navodi Galijašević.

- On je u ovoj jedinici bukvalno od osnivanja, od 1992, dakle i pre nego što će formalno, 1993. godine, biti potčinjena Trećoj armiji BiH. Iz rata je izašao sa činom oficira, a sa svojim nekadašnjim saborcem, Abdusamedom Nasufom Bušatlićem vodi portal SAF, s tim što je Bušatlić direktor te firme. Međutim, mada se obojica vode sa prebivalištem u Sarajevu, odnosno BiH, Osnovni sud u ovom gradu je Beganovića nedavno tražio zbog neke privatne tužbe i od policije je dobijen odgovor da mu je nepoznata adresa. Za to vreme i novine i portal i televizija nesmetano rade - kaže Galijašević.

Maslo Al Kaide

Galijašević kaže da Begović i Bušatlić predstavljaju najradikalniju islamsku opciju, ali i otkriva da oni nisu deo Islamske države.
- Jednostavno, oni su deo Al Kaide i svi organizovani teroristički napadi koji su se dogodili na tlu Evrope su delo ove organizacije. Međutim, Al Kaida i dalje ima jake saveznike u velikim silama, a pre svega SAD i Velikoj Britaniji, pa se svaki taj zločin svesno pripisuje ID. U krajnjem slučaju, vojnu okosnicu ID ne čine bivši mudžahedini ili čelnici Al Kaide, već Sadamove BAAS partije i oružanih snaga, uključujući i vođu ID, Abu Bakra al Bagdada, koji je bio prijatelj sa Sadamovim sinom Kusajem, a bio je pripadnik Sadamove elitne garde - ističe Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online