Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.09.2016.
11:08
Vestionline A

Vladimir neuništivi: Putina pokušali da ubiju 11 puta!

Pitanje bezbednosti ruskog predsednika Vladimira Putina našlo se u žiži interesovanja javnosti nakon što su britanski mediji prošle nedelje preneli da je šef Kremlja izbegao atentat u Moskvi kad je u saobraćajnoj nesreći, pod zasad nerazjašnjenim okolnostima, u automobilu BMW nastradao njegov omiljeni vozač.

Reuters
Ima 11 života: Vladimir Putin

Iako Putin, koji se vozi u "mercedesu", tada nije ni bio u prestonici Rusije, a poginuli vozač nije bio deo tima koji brine o predsedniku, postavlja se pitanje koliko je zapravo ugrožen prvi čovek Kremlja. Pojedini mediji spekulišu da je saobraćajka u Moskvi navodno poruka upućena predsedniku Putinu.

U međuvremenu, na internetu je lako pronaći podatke da Putinovi neprijatelji već godinama pokušavaju da ga se otarase, ali da im to ne ide od ruke. Putin, koji je na vlasti već 16 godina, ima više života nego mačka i do sada je čak 11 puta bio na meti atentatora.

- Kad bih uvek slušao preporuke tajnih službi, nikad ne bih izašao iz kuće. Ljudi na mom položaju moraju da žive s tim - odgovorio je pre nekoliko godina Putin na pitanje da li će otkazati posetu Iranu zbog pretnji.

Ruske bezbednosne službe su navele da je predsednik Putin do sada 11 puta bio na meti atentatora. Ovo su neki od najzanimljivijih pokušaja:

Sahrana Sopčaka

U februaru 2000. godine, nepuna dva meseca po dolasku na mesto predsednika, Putin je bio u Sankt Peterburgu na sahrani svog mentora Anatolija Sopčaka. Bezbednosne službe su privele dve osobe koje su želele da likvidiraju Putina tokom sahrane. U avgustu iste godine na Jalti su uhapšena četvorica Čečena, koji su planirali likvidaciju Putina. U novembru 2002. na putu Rubljevo-Uspenskoje, kuda je Putinova delegacija trebalo da prođe, postavljen je eksploziv.

Snajper na Crvenom trgu

Ruske službe su osujetile pokušaj atentata na Putina na Crvenom trgu 2. marta 2008. godine, na dan održavanja predsedničkih izbora. Uhapšen je jedan Tadžikistanac sa snajperom, koji je iznajmio stan na Crvenom trgu samo nekoliko sati pre Putinovog obraćanja glasačima.

Eksploziv ispod auta

Ruske i ukrajinske tajne službe su 27. februara 2012. objavile kako su sprečile pokušaj atentata na, tada premijera, Putina. Atentat je trebalo da se dogodi 4. marta, tako što bi se eksploziv postavio na ruti gde on prolazi. Za to su bili odgovorni islamistički sledbenici teroriste Dokua Umarova.

Bivši činovnik "Rostroja" Igor Puzanov (40) osuđen je aprila 2015. na devet godina zatvora jer je nameravao da ubije Putina tako što je hteo da dronom baci eksploziv na njegov auto.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2016. 12:20
Pa niko nije nedodiriv.ali Rusi zbog svog dobra i očuvanja svoje zemlje i tradicije treba da čuvaju poštuju i vole ovog čoveka.Jer ipak je on danas veličina na svetskoj političkoj sceni i itekako to zapadno oboleto tumorno tkivi drhti pred njim.Neka živi car Putin zbog Rusijr Rusa i vaskolikog pravoslavlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online