Ponedeljak 12.09.2016.
11:08
Vestionline

Vladimir neuništivi: Putina pokušali da ubiju 11 puta!

Reuters
Ima 11 života: Vladimir Putin

Iako Putin, koji se vozi u "mercedesu", tada nije ni bio u prestonici Rusije, a poginuli vozač nije bio deo tima koji brine o predsedniku, postavlja se pitanje koliko je zapravo ugrožen prvi čovek Kremlja. Pojedini mediji spekulišu da je saobraćajka u Moskvi navodno poruka upućena predsedniku Putinu.

U međuvremenu, na internetu je lako pronaći podatke da Putinovi neprijatelji već godinama pokušavaju da ga se otarase, ali da im to ne ide od ruke. Putin, koji je na vlasti već 16 godina, ima više života nego mačka i do sada je čak 11 puta bio na meti atentatora.

- Kad bih uvek slušao preporuke tajnih službi, nikad ne bih izašao iz kuće. Ljudi na mom položaju moraju da žive s tim - odgovorio je pre nekoliko godina Putin na pitanje da li će otkazati posetu Iranu zbog pretnji.

Ruske bezbednosne službe su navele da je predsednik Putin do sada 11 puta bio na meti atentatora. Ovo su neki od najzanimljivijih pokušaja:

Sahrana Sopčaka

U februaru 2000. godine, nepuna dva meseca po dolasku na mesto predsednika, Putin je bio u Sankt Peterburgu na sahrani svog mentora Anatolija Sopčaka. Bezbednosne službe su privele dve osobe koje su želele da likvidiraju Putina tokom sahrane. U avgustu iste godine na Jalti su uhapšena četvorica Čečena, koji su planirali likvidaciju Putina. U novembru 2002. na putu Rubljevo-Uspenskoje, kuda je Putinova delegacija trebalo da prođe, postavljen je eksploziv.

Snajper na Crvenom trgu

Ruske službe su osujetile pokušaj atentata na Putina na Crvenom trgu 2. marta 2008. godine, na dan održavanja predsedničkih izbora. Uhapšen je jedan Tadžikistanac sa snajperom, koji je iznajmio stan na Crvenom trgu samo nekoliko sati pre Putinovog obraćanja glasačima.

Eksploziv ispod auta

Ruske i ukrajinske tajne službe su 27. februara 2012. objavile kako su sprečile pokušaj atentata na, tada premijera, Putina. Atentat je trebalo da se dogodi 4. marta, tako što bi se eksploziv postavio na ruti gde on prolazi. Za to su bili odgovorni islamistički sledbenici teroriste Dokua Umarova.

Bivši činovnik "Rostroja" Igor Puzanov (40) osuđen je aprila 2015. na devet godina zatvora jer je nameravao da ubije Putina tako što je hteo da dronom baci eksploziv na njegov auto.

2024 © - Vesti online