Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 11.09.2016.
17:23
express.hr A

Ovo je najjezivija fotografija nastala tokom napada na kule bliznakinje

Brojne fotografije obeležile su teroristički napad na kule bliznakinje u Njujorku, u kojima je živote izgubilo više od 3.000 ljudi. Međutim, jedna fotografija se po svojoj popularnosti izdvojila od ostalih, a ovo su priče koje stoje iza nje.

"Čovek u padu", fotografija Ričarda Drua pokazuje samo jednog čoveka kako pada sa vrha zgrade, a u pozadini se vidi čelična fasada "bliznakinja".

Iako identitet čoveka čija je smrt ovekovečena fotoaparatom "Associated Press"-a nikada nije sa sigurnošču potvrđen, postojale su sumnje da se na fotografiji nalazi Džonatan Brajli, koji je tada radio kao tehničar zvuka u restoranu "Windows on the World".

U istrazi časopisa "Esquire", reporter je došao do zaključka da je možda u pitanju Džonatan, a postoji teorija da je, ako je stvarno reč o njemu, on iz restorana u kome je radio nije ispao slučajno. Naime, Brajli je bio astmatičar i znao je da se nalazi u životnoj opasnosti kada je dim počeo da kulja u restoranu, pa je, prema ovoj teoriji, sam skočio.

Šef "Windows on the World"-a, Majkl Lomonako rekao je da postoji realna mogućnost da je reč o njemu. Na jednoj od fotografija ispod košulje vidi se narandžasta majica kakvu je Brajli često nosio. Starija sestra Gvendolin takođe misli da je na fotografiji njen brat Džonatan.

Naime, pretpostavlja se da je skoro dvesta osoba skočilo u sigurnu smrt kako bi izbegli još goru smrt u zgradama koje su bile u plamenu. Nakon što su "bliznakinje" pale, hiljade tela našlo se ispod gomile čelika i betona što je dodatno otežalo identifikovanje žrtava.

Prema drugoj teoriji, na osnovu istrage reportera kanadskog "The Globe and Mail" Pitera Čejnija zaključeno je da je na fotografiji Norberto Hernandez, kuvar u restoranu "Windows on the World", koji se nalazio na vrhu severnog tornja. Čak i neki članovi Hernandezove porodice bili su uvereni da je reč o Norbertu. Detaljnim istraživanjem ostalih fotografija ipak su zaključili da njihov rođak nije čovek na slici.

Identitet osobe na fotografiji nikad neće biti sigurno utvrđen, ali ostaće zabeležen u istoriji kao ekstreman pokazatelj ljudske nemoći pred bezumljem terorizma.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2016. 16:40
Ko se malo bolje zagleda uvidjece da su mu ruke iza ledja a jedna noga savijena bas kao "viseci covek" u okultnom, a simbolizuje zrtvu zarad vecih ciljeva.Sam pad covjeka je neprirodan i ja mislim da se radi o najobicnijoj lutki sa dubljim znacenjem......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online