Nedelja 11.09.2016.
17:23
express.hr

Ovo je najjezivija fotografija nastala tokom napada na kule bliznakinje

"Čovek u padu", fotografija Ričarda Drua pokazuje samo jednog čoveka kako pada sa vrha zgrade, a u pozadini se vidi čelična fasada "bliznakinja".

Iako identitet čoveka čija je smrt ovekovečena fotoaparatom "Associated Press"-a nikada nije sa sigurnošču potvrđen, postojale su sumnje da se na fotografiji nalazi Džonatan Brajli, koji je tada radio kao tehničar zvuka u restoranu "Windows on the World".

U istrazi časopisa "Esquire", reporter je došao do zaključka da je možda u pitanju Džonatan, a postoji teorija da je, ako je stvarno reč o njemu, on iz restorana u kome je radio nije ispao slučajno. Naime, Brajli je bio astmatičar i znao je da se nalazi u životnoj opasnosti kada je dim počeo da kulja u restoranu, pa je, prema ovoj teoriji, sam skočio.

Šef "Windows on the World"-a, Majkl Lomonako rekao je da postoji realna mogućnost da je reč o njemu. Na jednoj od fotografija ispod košulje vidi se narandžasta majica kakvu je Brajli često nosio. Starija sestra Gvendolin takođe misli da je na fotografiji njen brat Džonatan.

Naime, pretpostavlja se da je skoro dvesta osoba skočilo u sigurnu smrt kako bi izbegli još goru smrt u zgradama koje su bile u plamenu. Nakon što su "bliznakinje" pale, hiljade tela našlo se ispod gomile čelika i betona što je dodatno otežalo identifikovanje žrtava.

Prema drugoj teoriji, na osnovu istrage reportera kanadskog "The Globe and Mail" Pitera Čejnija zaključeno je da je na fotografiji Norberto Hernandez, kuvar u restoranu "Windows on the World", koji se nalazio na vrhu severnog tornja. Čak i neki članovi Hernandezove porodice bili su uvereni da je reč o Norbertu. Detaljnim istraživanjem ostalih fotografija ipak su zaključili da njihov rođak nije čovek na slici.

Identitet osobe na fotografiji nikad neće biti sigurno utvrđen, ali ostaće zabeležen u istoriji kao ekstreman pokazatelj ljudske nemoći pred bezumljem terorizma.

2024 © - Vesti online