Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 10.09.2016.
18:41
b92.net A

Oružje kojim se Rusi ponose

Izvoz ruskog oružja poslednjih deset godina stalno raste ali se značajniji skok beleži u poslednje dve godine. Naime, Rusija je druga, posle SAD, po izvozu oružja u svetu. Najveći kupci su Indija, Kina, Vencuela, Iran, Alžir, Kuvajt. Na višednevnoj izložbi i forumu Armija 2016 koji se održava u Moskvi ruske kompanije potencijalnim kupcima pokazuju šta sve imaju i mogu.

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Sve više zemalja zainteresovano za sistem S-400

Oko kralja Bahreina velika gužva kome ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i vice premijer Dmitrij Rogozin lično pokazuju S-400, zenitno raketni sistem na izložbi naoružanja Army 2016. Za kupovinu S-400 već se vode pregovori sa Indijom i Kinom.

Stranim delegacijama poput Bahreina i drugim posetiocima demonstriraju se na obližnjem poliginu Alabino tehničke i borbene mogućnosti tenkova, oklopnih vozila i raketnih kompleksa. Proizvođači kao što je Uralvagonzaovod, jedan od najvećih proizvođača tenkova i oklopnih vozila u svetu, pokazuju i nove modele za koje se nadaju da će se dobro prodavati.

Izvoz

U 2014. Rusija je izvezla naoružanje u vrednosti od oko 10 milijardi dolara, u 2015. za 13 milijardi, a ove godine predstavnici Rosoboroneksporta su za RIA Novosti izjavili da će vrednost prodatog oružja biti 15 miliajrdi dolara.

- To je borbeno vozilo pešadije sa topom kalibra 57 miliematara i po svojim karakteristikama značajno je bolje od svega na tržištu sada. Sa velikog rastojanaj probija okopna vozila uključujuća i ona velike mase - kaže Aleksej Križin, Centralni naučni institiut "Burevestnik".

Ovo borbeno vozilo pešadije umesto gusenica ima točkove, što ga čini daleko pogodnijim za pustinjske uslove. Naime, iako je najveći kupac svog ruskog naoružanja ruska vojska, izvoz ruske vojne tehnike i lakog naoružanja za sve rodove vojske se u s poslednjih deset godina utrostučio a pustinjske zemlje su značajni kupci. Najveća promocija na svetkosm nivou je ipak operacija u Siriji.

- Rusko oružje je više puta pokazalo koliko je efikasno. Svake godine prolazi ozbiljan ispit tokom opštirnih manevara i iznenadnih provera bojeve gotovosti. Sebe je odlično preporučilo i u vojnoj operaciji u Siriji - Sergej Šojgu ruski ministar odbrane

Zenitnoraketni sistem S-400 ruska vojska koristi u Siriji gde je demonstrirala u borbi i karakteristike lovca bombardera SU-34 sa nadimkom Pače. Svet su obišle fotografije ruskih deminera u zaštitnim kombinezonima ruske proizvodnje.

- Lakši je, ima veliku otpornost na gelere, i štiti i od proboja, ima sistem hlađenja. Ono je testirano i usavršavano tokom antiterorističkih operacija u Rusiji i korišćeno je u Palmiri - kaže Denis Marčuk, "FORT Tehnologija".

- Ako se oružije negde primenjuje i pokazuje kao efikasno onda je to mislim velika reklama tog oružja i naše fabrike koja ga pravi - kaže Aleksej Križin, Centralni naučni institiut "Burevestnik".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2016. 21:49
Браћо, да немате такво оружје свака европска шуша би насрнула на вас.
Ponedeljak 12.09.2016. 21:57
_____Најјаче оружје Русије – РУСКА КУЛТУРА, ЕМОЦИЈЕ И СЛОГА_____ Већина оних који су провели 9. мај 2015. године у Русији слажу се да су тог дана доживели осећај невероватне емоционалне и културне експлозије. Као да је мат-ерија која се дуго згушњавала достигла критичну масу и одједном засијала јаче од хиљаду сунца. Стиче се утисак (надам се да није лажан!) да смо сведоци јединствене тачке културне синтезе. Руси као нација и Русија као држава-цивилизација последњих година тражили су сопствену велику културну форму. То трагање је било мукотрпно — из претходних епоха остале су нам крхотине целине разбијене у парампарчад. Нападана и притискана са свих страна, Русија је тврдоглаво шапутала: „Не желим још да умрем”. И ми смо се хватали за те крхотине, али смо њима често само повређивали руке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online