Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.04.2018.
12:28
Vestionline, Tanjug A

Po čemu se uniforma ruskih vojnika u Siriji razlikuje od drugih?

Ruski vojnici u Sirji, ali i na drugim mestima, koriste zaštitno odelo, koje u cipelama ima senzore za otkrivanje mina u neposrednoj blizini, a proizvode se u istraživačkom centru u koji je Tanjug imao priliku da "zaviri".

Tanjug/STR/Lola Tapušković

Reč je o Inženjerskom centru za visoko složene prototipove, koji radi u okviru Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju u Moskvi (MISiS), koji je nedavno otvorio svoja vrata grupi uglavnom agencijskih novinara iz više zemalja, među kojima i Srbije. 

Taj Centar je samo jedan od više sličnih na MISiS-u, u koje je i izveštač Tanjuga imao pristup, a njegovo osnivanje je podržao ruski premijer Dmitrij Medvedev. 

U Centru se proizvode delovi za odbrambenu i svemirsku industriju, a radi tako što se modeli oružja i vojne opreme dizajniraju u digitalnom formatu, i zatim razvijaju za proizvodnju. 

Do sada su u njemu dizajnirani prototip svemirskog broda nove generacije, sedišta za kosmonaute, pištolj koji može da izdrži temperature do 70 stepeni, rotor helikoptera, dronovi koji mogu i čoveka da nose, kao i spomenuto zaštitno odelo za ruske vojnike, koje, takođe, u zaštitnim naočarima ima kameru koja prikazuje pozadinu. 

U ovom trenutku u Centru se radi na sedam projekata.

Laboratorije u kojima se razvijaju nove tehnologije i rade istraživanja, poput laboratorija za energetski efikasne materijale, za stvaranje solarnih ćelija, za istraživanje metamaterijala…najzanimljiviji su deo Nacionalnog univerziteta u Moskvi. 

U jednoj od laboratorija, za biomedicinske nanomaterijale, trenutno se radi na razvijanju metode lečenja raka radiotalasima, a istraživanja se obavljaju na miševima, zečevima i drugim sitnim životinjama. 

Ovaj Univerzitet se, inače, od prošle godine nalazi među prvih 100 na Šangajskoj listi najboljih svetskih fakulteta, dok na QS listi zauzima 31 mesto. Poseduje 30 laboratorija i tri inženjerska centra, kojima rukovode vodeći ruski i strani istraživači. 

Tanjug/STR/Lola Tapušković
 

MISiS se smatra jednim od vodećih univerziteta iz oblasti materijalnih nauka, metalurgije i rudarstva, biomaterijala, nanotehnologija i IT-a, a odličnu saradnju ostvaruje sa institutom Vinča iz Beograda i Beogradskim univerzitetom.

Ta saradnja ostvaruje se kroz brojne obrazovne programe i uspostavljena je pre više decenija, odnosno još u vreme Sovjetskog saveza. 

Rektorka Univerziteta Alevtina Černikova kazala je da MISiS sarađuje sa 1.600 kompanija, kao i da se svake godine 80 do 90 odsto studenata zaposli u nekoj od njih. Prema njenim rečima, sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji nisu direktno pogodile Univerzitet, ali su usporile realizaciju određenih projekata. 

Tanjug/STR/Lola Tapušković
 

Ona je dodala i da se MISiS većim delom finansira iz budžeta, a delom od poslovne zajednice i taj procenat varira iz godine u godinu. Kako je rekla, radi se o kompanijama koje najčešće zapošljavaju njihove studente. 

Trenutno ga pohađa 17.000 studenata, od kojih je 3.300 stranaca iz 69 zemalja - Srbije, Indije, Kine, Italije, Bugarske… MISiS je osnovan 1918. godine kao deo Moskovske akademije za rudarstvo, a od 1930. godine je samostalna visoko obrazovna i naučna ustanova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online