Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.08.2016.
16:30
Vestionline A

"Juče napadali Asada, danas se povlače pred Erdoganom"

U toku je kopnena operacija turske vojske protiv Kurda u Siriji. Samo do pre nedelju dana Kurdi su bili u ofanzivi na sirijsku vojsku na istoku zemlje. Sve se preko noći promenilo. Oni koji su do juče napadali, danas se brane.

Reuters
Turski tenkovi na granici sa Sirijom

Kopnena operacija "Štit Eufrata" koju izvodi Ankara uz podršku američke koalicije ima za cilj, zvanično, da se oslobodi teritorija tursko-sirijske granice od pripadnika Islamske države. Međutim, prvog dana operacije napadane su uglavnom pozicije sirijskih Kurda.

Rokovi trajanja operacije nisu precizirani: "Kad se eliminišu pretnje, koje dolaze od Islamske države i sirijskih Kurda", izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Što znači da će to potrajati. Broj Kurda stalno raste i sada nezvanično iznosi oko 35 odsto stanovništva Turske.

Kurdsko pitanje je poslednjih 100 godina od životne važnosti za očuvanje turske državnosti. Očigledno je želja da ga makar kontroliše, pošto ne može da ga reši, naterala Erdogana da uđe sa vojskom u Siriju - potrebna mu je pouzdana tampon zona između sirijskih i turskih Kurda.

Prošle nedelje faktički je otvoren novi front u Siriji. U trenutku kada Asadove snage biju odsutnu bitku za Alepo i kada je tamo koncentrisan glavni deo njegove vojske, napad Kurda na grad Hasake na severoistoku Sirije izgleda kao zabadanje noža u leđa Asadu. To su najžešći okršaji vladinih snaga i Kurda od početka građanskog rata u toj zemlji.

Sirijska avijacija je napala pozicije Kurda koji su pokušali da zauzmu grad što je izazvalo reakciju Pentagona. Tako su se za samo nekoliko dana prioriteti zainteresovanih strana u ovom ratu okrenuli za 180 stepeni. Sada američka avijacija pomaže Erdoganu u rasterivanju Kurda na tursko-sirijskoj granici.

Za Kurde je savez sa SAD bio od životne važnosti kada su džihadisti bili u ofanzivi na njihove gradove, Turci zatvorili granicu, a sirijske vladine snage nisu mogle da im dođu u pomoć. Oni su se tada borili kao lavovi, za razliku od Arapa koji su ili bežali ili prelazili na stranu Islamske države.

S obzirom da se Asad nalazi pred pobedom kod Alepa, za Amerikance bi to značilo potpuni gubitak "umerene opozicije" koja bi se našla razbijena u provinciji Idlib, na severu Latakije i na jugoistoku zemlje i prestala bi da bude ozbiljna snaga. Asad bi tada mogao da razmišlja i o Raki. Zbog toga su Amerikanci odlučili da otvore još jedan front protiv Asada, suočivši ga sa Kurdima koji su do sada bili neutralni prema Damasku.

Poslednji događaji govore da u Siriji može doći do rata "svi protiv svih", što može odložiti rešavanje sirijske krize. Kurdi su pokazali da ništa nisu naučili iz svoje istorije. Kako su ih nekada koristile strane sile u borbi protiv Osmanskog carstva, tako to rade i danas. Oni su najviše šansi da ostvare svoje interese imali da su se priklonili Asadu, međutim, sada Erdogan sigurno nije čovek sa kojim će uopšte imati i priliku da razgovaraju. Turska će ih samo pomesti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online