Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.08.2016.
22:39
Informer.rs A

Zbog pakta Putina i Erdogana, SAD sprema haos na Balkanu

"Amerika će izazvati haos na Balkanu zbog novog saveza ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana" upozoravaju ruski mediji.

Reuters
Obnovljeni odnosi dve zemlje stavljaju Balkan u srce konflikta

Oni tvrde da SAD neće dozvoliti nastavak radova na gasovodu "Turski tok", kojim bi ruski gas dolazio do evropskih zemlja, pa neće prezati čak ni od izazivanja nereda u državama na njegovoj trasi, a to su Grčka, Makedonija i Srbija.

Ruski mediji pišu da je Vašington odahnuo nakon što je Turska oborila ruski "suhoj" nad Sirijom i Putin prekinuo sve veze s Ankarom. Međutim, pomirenje dve zemlje i dogovor o nastavku projekta "Turski tok" predstavljaju novu opasnost po ceo Balkan.

Vašington gura svoje projekte

Balkan može živeti u miru samo ako Beograd, Atina i Skoplje odustanu od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrenu Vašingtonu

- Amerika odavno gura projekat "Transjadranskog gasovoda" (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas. Iako Vašington u tome nema udela, već je u pitanju zajednički projekat kompanija iz Britanije, Azerbejdžana, Italije, Belgije, Španije i Švajcarske, SAD žele da proguraju taj gasovod kako bi izolovale Rusiju. To ostavlja prostora i da Amerika prodaje Evropi svoj tečni gas, što je već počela da radi - navode ruski mediji.

Oni podsećaju da je Vašington izazvao haos na Balkanu prošle godine kako bi zaustavio projekat "Turski tok", te da to može da se očekuje i sada.

- Čim su u aprilu 2015. "Gasprom" i Turska potpisali sporazum o projektu i izjavili da će gasovod biti operativan krajem 2016, to je administraciji Baraka Obame bio znak da mora da deluje. Istog dana počeli su neviđeni pritisci na prezaduženu Grčku, a makedonska opozicija volšebno je dobila transkripte čak 20.000 prisluškivanih državnih razgovora, što je izazvalo velike proteste i nerede - podsećaju ruski mediji.

Umalo rat u Makedoniji

Amerikanci se tu nisu zaustavili, već su umalo izazvali i rat u Makedoniji. To se protumačilo kao upozorenje Beogradu, koji je tada kao i Skoplje bio zainteresovan za ruski gas, da Srbiju čeka ista sudbina.

Amerika odavno gura projekat "Transjadranskog gasovoda" (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas

- Albanski teroristi s Kosova 9. maja izveli su krvavi napad u Kumanovu, koji umalo nije prerastao u građanski rat. Bilo je jasno da su to izvele SAD. Obama je prethodno u Skoplje poslao novog ambasadora Džesija Bejlija, a za uslugu kosovskih Albanaca nije trebalo ni da moli, jer se podrazumeva da je Priština američki dužnik. Taj konflikt lako je mogao da se prelije na region i bio je svojevrsna pretnja svim zemljama Balkana, koja se isplatila. Nakon toga Grčka je ušla u projekt TAP, a očekuje se da nova makedonska vlada to isto uradi - objašnjava moskovska štampa.

Konflikt na Balkanu neminovan

Mediji zato smatraju da će Bela kuća i ovog puta učiniti sve šta treba samo da bi smanjila ruski uticaj u Srbiji, Mekedoniji i Grčkoj.

- Balkan može živeti u miru samo ako Beograd odustane od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrene Vašingtonu. Mir će biti i ako Grčka odbije pobude Moskve i zalupi vrata kraku rusko-turskog gasovoda. Jednako tako je dovoljno da vlasti nestabilne Makedonije posete američku ambasadu i zakunu se na večnu vernost Vašingtonu - zaključuju ruski mediji.

Od konflikta na Balkanu zbog saveza Putina i Erdogana strahuje i srpski spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić. On za Informer ističe da se promena odnosa između Rusije i Turske mora odraziti na naše prostore.

- Ovo je prilika da i Rusija i Turska prošire svoj uticaj na Balkan, što im je odavno neskrivena želja. Međutim, širenje njihovog uticaja sigurno će pokušati da spreči Amerika, pa je stoga konflikt neminovan - smatra Jakšić.

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2016. 10:02
Mi ćemo se ugledati na Turke i "otkačiti” Vašington. Kontinentalna EU se sve više ugleda na Turke. Svi rade na tome da izbace USA, Britaniju i NATO iz država kontinentalne EU. Britanija i USA više nemaju moć da preko NATO pakta ili "samostalno", nemilosrdno i nekažnjeno ubi/jaju, nekažnjeno pljačkaju tuđe resurse, nekažnjeno NATO bombama ruše tuđu infrastrukturu i otimaju teritorije. Sada nije isto vrijeme kao devedesetih. Sada, bar mi, imamo iskustvo a imamo i prijatelje koji će nam dati punu podršku i zaštitu. Ako moramo, borićemo se za slobodu. Samo ako moramo. Robovi dobrovoljno nećemo da budemo. Sada smo se malo izvukli ispod njihove šape. Dobro smo radili u zadnje 2-3 godine i sada možemo pomalo da "kukuričemo" a da ne završimo u supi. Samo moramo voditi računa da ne pretjeramo. Amerika i Britanija danas ne mogu uspjeti nikoga da ućutkaju jer se i kontinentalna EU polako okreće borbi za oslobođenje od USA, Britanije i NATO pakta. Lagati i manipulisati ni svoijim javnim mnjenjem više ne mogu a kamoli sa tuđim. Kako je De Gol bio pametan što ih je držao na distanci. Danas svi vide da im "saradnja i prijateljstvo" sa Britanijom USA garantovano donosi ne-slobodu, kolonijalni status, nazadovanje i siguran put u neo-robovlasničko društvo u kojem su robovlasnici samo USA i Britanija. Saradnja i "prijateljstvo" sa njima im donosu garantovanu propast. Takođe, svima je jasno da saradnja sa Euro-Azijom donosi, sigurnost, veliki razvoj, boljitak i napredak. Neka se danas pohvali samo jedina EU država osim Njemačke kojoj je bolje danas u EU nego ranije kada je bila slobodna, suverena i samostalna država. TAKVA država EU ne postoji. Od Grčke do Portugalije, svi su u debelom minusu, dužničkom ropstvu i na pragu dezintegracije. KOME SU ONI TO TOLIKO DUŽNI??? Ko su ti "investitori" kojima su toliko dužne sve države počevši od USA, Britanije, Grčke, Njemačke i sve ostale države EU??? Države kontinentalne EU polako shvataju da svi rade u svojim državama a profit od njihovog rada ubiraju ovi NEIMENOVANI "investitori". Koliko vidim, kontinentalna EU ulogu kolonije koju su im "investitori" - neo-kolonijalisti namijenili, neće više da trpe. Sada će biti šta će biti jer "investitori" - neo-kolonijalni pljačkaši se "milom" neće odreći plijena, neće se dobrovoljno odreći silom i prevarom nametnutih monopola i pljače cijelog svijeta svake vrste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online