Četvrtak 11.08.2016.
22:39
Informer.rs

Zbog pakta Putina i Erdogana, SAD sprema haos na Balkanu

Reuters
Obnovljeni odnosi dve zemlje stavljaju Balkan u srce konflikta

Oni tvrde da SAD neće dozvoliti nastavak radova na gasovodu "Turski tok", kojim bi ruski gas dolazio do evropskih zemlja, pa neće prezati čak ni od izazivanja nereda u državama na njegovoj trasi, a to su Grčka, Makedonija i Srbija.

Ruski mediji pišu da je Vašington odahnuo nakon što je Turska oborila ruski "suhoj" nad Sirijom i Putin prekinuo sve veze s Ankarom. Međutim, pomirenje dve zemlje i dogovor o nastavku projekta "Turski tok" predstavljaju novu opasnost po ceo Balkan.

Vašington gura svoje projekte

Balkan može živeti u miru samo ako Beograd, Atina i Skoplje odustanu od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrenu Vašingtonu

- Amerika odavno gura projekat "Transjadranskog gasovoda" (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas. Iako Vašington u tome nema udela, već je u pitanju zajednički projekat kompanija iz Britanije, Azerbejdžana, Italije, Belgije, Španije i Švajcarske, SAD žele da proguraju taj gasovod kako bi izolovale Rusiju. To ostavlja prostora i da Amerika prodaje Evropi svoj tečni gas, što je već počela da radi - navode ruski mediji.

Oni podsećaju da je Vašington izazvao haos na Balkanu prošle godine kako bi zaustavio projekat "Turski tok", te da to može da se očekuje i sada.

- Čim su u aprilu 2015. "Gasprom" i Turska potpisali sporazum o projektu i izjavili da će gasovod biti operativan krajem 2016, to je administraciji Baraka Obame bio znak da mora da deluje. Istog dana počeli su neviđeni pritisci na prezaduženu Grčku, a makedonska opozicija volšebno je dobila transkripte čak 20.000 prisluškivanih državnih razgovora, što je izazvalo velike proteste i nerede - podsećaju ruski mediji.

Umalo rat u Makedoniji

Amerikanci se tu nisu zaustavili, već su umalo izazvali i rat u Makedoniji. To se protumačilo kao upozorenje Beogradu, koji je tada kao i Skoplje bio zainteresovan za ruski gas, da Srbiju čeka ista sudbina.

Amerika odavno gura projekat "Transjadranskog gasovoda" (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas

- Albanski teroristi s Kosova 9. maja izveli su krvavi napad u Kumanovu, koji umalo nije prerastao u građanski rat. Bilo je jasno da su to izvele SAD. Obama je prethodno u Skoplje poslao novog ambasadora Džesija Bejlija, a za uslugu kosovskih Albanaca nije trebalo ni da moli, jer se podrazumeva da je Priština američki dužnik. Taj konflikt lako je mogao da se prelije na region i bio je svojevrsna pretnja svim zemljama Balkana, koja se isplatila. Nakon toga Grčka je ušla u projekt TAP, a očekuje se da nova makedonska vlada to isto uradi - objašnjava moskovska štampa.

Konflikt na Balkanu neminovan

Mediji zato smatraju da će Bela kuća i ovog puta učiniti sve šta treba samo da bi smanjila ruski uticaj u Srbiji, Mekedoniji i Grčkoj.

- Balkan može živeti u miru samo ako Beograd odustane od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrene Vašingtonu. Mir će biti i ako Grčka odbije pobude Moskve i zalupi vrata kraku rusko-turskog gasovoda. Jednako tako je dovoljno da vlasti nestabilne Makedonije posete američku ambasadu i zakunu se na večnu vernost Vašingtonu - zaključuju ruski mediji.

Od konflikta na Balkanu zbog saveza Putina i Erdogana strahuje i srpski spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić. On za Informer ističe da se promena odnosa između Rusije i Turske mora odraziti na naše prostore.

- Ovo je prilika da i Rusija i Turska prošire svoj uticaj na Balkan, što im je odavno neskrivena želja. Međutim, širenje njihovog uticaja sigurno će pokušati da spreči Amerika, pa je stoga konflikt neminovan - smatra Jakšić.

2024 © - Vesti online