Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 18.07.2016.
14:50
Vestionline A

Nemci: Erdoganov sistem mora da pukne

Neuspeli puč u Turskoj jedna je od glavnih tema u nemačkoj štampi koja ocenjuje da će on turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu kratkoročno pomoći da učvrsti vlast i obračuna se sa protivnicima, ali da će dugoročno sistem zasnovan na svemoći predsednika kolabirati, prenosi Radio Dojče vele.

Reuters
Turski predsednik pozvao je narod da ga sačuva na vlasti

Erdogan uvodi islamsku diktaturu

"Lajpciger folkscajtung" piše da su puč izgleda pokušale da izvedu neke vojne jedinice koje su tajne službe pogrešno informisale o izgledima na uspeh, ako ih nisu čak i poslale u akciju.

"Vlada je očigledno bila sigurna da će imati situaciju pod kontrolom. Svrha svega: trajno učvrščivanje vlasti Erdogana. Sada će doći reforma ustava i diktatorski predsednički režim. Sumnjiva je i žurba sa kojom se sada reaguje: 2.700 sudija je otpušteno jednim potezom pera, a oni nemaju ništa sa pučem. To je duže planirano", navodi se u tekstu lajpciškog dnevnika.

"Folkšstime" iz Magdeburga ocenjuje da je Erdogan zapravo reagovao kontrapučem i želi da pretvori svoju zemlju u islamski obojenu diktaturu, što je protiv Ustava. 

"To može da se dopada neobrazovanom seoskom stanovništvu. Ali, među zapadno orijentisanom elitom u Istanbulu i drugim velikim gradovima, posle pučističkog šoka doći će do pobune. Islamska konzervativna partija AKP (Stranka pravde i razvoja) će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom. Ali, najkasnije za 4 ili 5 godina, sistem će kolabirati", ocenjuje taj list.

"Tagešpigel" zato smatra da se Erdoganu treba obratiti jezikom "koji razume" i jasno mu reći kakve ga posledice čekaju i kakve sankcije bi bile moguće. Erdoganu su potrebni NATO zbog bezbednosti i Evropa zbog privrede", dodaje list.
  

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2016. 22:32
Lajpciger folkscajtung (Lajpcig): „Izgleda da su puč pokušale da izvedu neke vojne jedinice koje su tajne službe pogrešno informisale o izgledima na uspeh, ako ih nisu čak i poslale u akciju. Vlada je očigledno bila sigurna da će imati situaciju pod kontrolom. Svrha svega: trajno učvršćivanje vlasti Erdogana. Sada će doći reforma ustava i diktatorski prezidijalni režim. Sumnjiva je i žurba sa kojom se sada reaguje: 2700 sudija je otpušteno jednim potezom pera – a oni nemaju ništa sa insceniranjem puča. I to je izgleda duže planirano.“
Sreda 20.07.2016. 22:32
Nordvest cajtung (Oldenburg): „Erdogan je u nedelju imao trenutak iskrenosti: zahvalio je bogu za diletantsku akciju oficira. Sada ima izgovor da s jedne strane razbije poslednje bastione sekularnog kemalizma u pravosuđu i armiji, i, s druge strane, da uništi mistično-intelektualni pokret Gulena. Predsednik je krvavo ozbiljan: sada valja uništiti političke protivnike. Već se govori o uvođenju smrtne kazne. Ukoliko se to desi, neće pomoći ublažavanje situacije: vize bi morale biti ukinute, a pregovori o pristupu EU - prekinuti.“
Sreda 20.07.2016. 22:33
Švebiše cajtung (Ravensburg): „Šta misliti o šefu države koji o puču protiv sebe govori kao o božjem poklonu, a loše orkestriran pokušaj prevrata koristi da bi izvršio brutalne čistke u svojoj zemlji? Redžep Tajip Erdogan je posle krvave noći u petak najavio osvetu. A ona bi trebalo da pogodi sve koji ne misle kao on. Ne samo pučiste. Ovaj predsednik gura svoju zemlju na rub građanskog rata. Zemlja krvari kada se profesori otpuštaju, a kritičke novinske redakcije zatvaraju, kada se državni tužioci i sudije koji ne slede AKP - šalju u pustinju.“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online