Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.07.2016.
13:31
Srna A

"Neuspeo puč u Turskoj pozitivan za Srbe"

Neuspeo puč u Turskoj mogao bi pozitivno da se odrazi na Republiku Srpsku i srpske pozicije na Balkanu, ako se Turska zbog njega udalji od SAD i Zapada i približi Rusiji, ocenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Reuters
Ako se Erdogan okrene Putinu, dobro za nas

- Ako se, kao što to sada izgleda, Turska zbog puča udalji od SAD i Zapada i približi Rusiji, onda je to za nas povoljno. Bez obzira na odnos Turske sa islamističkim elementima njen upliv će biti lokalizovan na Federaciju BiH - rekao je Anđelković Srni.

On je objasnio da će Rusija svakako insistirati na podeli sfera uticaja, tako da će "u takvom odnosu snaga za Srbe nastupiti povoljnija situacija, gde će Republika Srpska biti sigurno zaštićena ruskim uticajem od jačanja Turske na Balkanu, odnosno islamističkog upliva". 

Anđelković ističe da bi za srpske pozicije bio loš drugi scenario, odnosno ako bi Turska potpuno normalizovala odnose sa SAD. Prema njegovim rečima, u tom slučaju, ako bi Turska delovala zajedno sa SAD, ne ograničava se njen uticaj samo na određene delove BiH ili Kosova i Metohije, nego se širi na sve prostore gde su prisutni Amerikanci. 

U tom slučaju je, kako je ocenio Anđelković, za Republiku Srpsku "stvar mnogo gora i generalno Srbiju i srpski faktor u celini". 

Anđelković smatra da je prvi scenario izgledniji i da je Turska svesna da iza udara na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana stoje SAD "ili bar deo struktura SAD". 

On napominje da je Turska i pre ovih događaja već povukla neke korake ka emancipaciji od prevelikog evroatlantskog uticaja, kao što je smena Ahmeta Davutoglua, koji je "glavni anglosaksonski eksponent u Turskoj", dok je sa druge strane počeo proces normalizacije odnosa sa Rusijom. 

- Mislim da će se puč pozitivno odraziti na srpske pozicije, jer za nas nije problem ni islamizam sam po sebi, ni to da li će Turska biti prisutna na Balkanu. Za nas je mnogo veći problem kada se direktno atakuju srpski interesi i direktno ugrožava srpski prostor. Čak sekularni muslimani tesno povezani sa Amerikom za nas mogu biti veći problem od ekstremnih islamista povezanih sa nekom silom koja danas nije u saradnji sa Amerikom - rekao je Anđelković.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2016. 16:05
ako putin bude podržavao erdogana i pravio savez sa turcima onda je puno veće govnno nego što sam mislio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online