Sreda 20.07.2016.
13:31
Srna

"Neuspeo puč u Turskoj pozitivan za Srbe"

Reuters
Ako se Erdogan okrene Putinu, dobro za nas

- Ako se, kao što to sada izgleda, Turska zbog puča udalji od SAD i Zapada i približi Rusiji, onda je to za nas povoljno. Bez obzira na odnos Turske sa islamističkim elementima njen upliv će biti lokalizovan na Federaciju BiH - rekao je Anđelković Srni.

On je objasnio da će Rusija svakako insistirati na podeli sfera uticaja, tako da će "u takvom odnosu snaga za Srbe nastupiti povoljnija situacija, gde će Republika Srpska biti sigurno zaštićena ruskim uticajem od jačanja Turske na Balkanu, odnosno islamističkog upliva". 

Anđelković ističe da bi za srpske pozicije bio loš drugi scenario, odnosno ako bi Turska potpuno normalizovala odnose sa SAD. Prema njegovim rečima, u tom slučaju, ako bi Turska delovala zajedno sa SAD, ne ograničava se njen uticaj samo na određene delove BiH ili Kosova i Metohije, nego se širi na sve prostore gde su prisutni Amerikanci. 

U tom slučaju je, kako je ocenio Anđelković, za Republiku Srpsku "stvar mnogo gora i generalno Srbiju i srpski faktor u celini". 

Anđelković smatra da je prvi scenario izgledniji i da je Turska svesna da iza udara na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana stoje SAD "ili bar deo struktura SAD". 

On napominje da je Turska i pre ovih događaja već povukla neke korake ka emancipaciji od prevelikog evroatlantskog uticaja, kao što je smena Ahmeta Davutoglua, koji je "glavni anglosaksonski eksponent u Turskoj", dok je sa druge strane počeo proces normalizacije odnosa sa Rusijom. 

- Mislim da će se puč pozitivno odraziti na srpske pozicije, jer za nas nije problem ni islamizam sam po sebi, ni to da li će Turska biti prisutna na Balkanu. Za nas je mnogo veći problem kada se direktno atakuju srpski interesi i direktno ugrožava srpski prostor. Čak sekularni muslimani tesno povezani sa Amerikom za nas mogu biti veći problem od ekstremnih islamista povezanih sa nekom silom koja danas nije u saradnji sa Amerikom - rekao je Anđelković.

2024 © - Vesti online