Ponedeljak 18.07.2016.
14:50
Vestionline

Nemci: Erdoganov sistem mora da pukne

Reuters
Turski predsednik pozvao je narod da ga sačuva na vlasti

Erdogan uvodi islamsku diktaturu

"Lajpciger folkscajtung" piše da su puč izgleda pokušale da izvedu neke vojne jedinice koje su tajne službe pogrešno informisale o izgledima na uspeh, ako ih nisu čak i poslale u akciju.

"Vlada je očigledno bila sigurna da će imati situaciju pod kontrolom. Svrha svega: trajno učvrščivanje vlasti Erdogana. Sada će doći reforma ustava i diktatorski predsednički režim. Sumnjiva je i žurba sa kojom se sada reaguje: 2.700 sudija je otpušteno jednim potezom pera, a oni nemaju ništa sa pučem. To je duže planirano", navodi se u tekstu lajpciškog dnevnika.

"Folkšstime" iz Magdeburga ocenjuje da je Erdogan zapravo reagovao kontrapučem i želi da pretvori svoju zemlju u islamski obojenu diktaturu, što je protiv Ustava. 

"To može da se dopada neobrazovanom seoskom stanovništvu. Ali, među zapadno orijentisanom elitom u Istanbulu i drugim velikim gradovima, posle pučističkog šoka doći će do pobune. Islamska konzervativna partija AKP (Stranka pravde i razvoja) će kratkoročno držati zemlju pod apsolutnom kontrolom. Ali, najkasnije za 4 ili 5 godina, sistem će kolabirati", ocenjuje taj list.

"Tagešpigel" zato smatra da se Erdoganu treba obratiti jezikom "koji razume" i jasno mu reći kakve ga posledice čekaju i kakve sankcije bi bile moguće. Erdoganu su potrebni NATO zbog bezbednosti i Evropa zbog privrede", dodaje list.
  

2024 © - Vesti online