Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.07.2016.
20:53
Vestionline A

"NATO poručio Putinu: Dalje nećeš moći"

Odluka samita NATO u Varšavi da se njihovi bataljoni rasporede u Poljskoj i baltičkim zemljama nije provociranje novog Hladnog rata nego mudra politika.

Reuters
Je l' znate šta ćete sa Rusima: Obama i Stoltenberg

Sada su frontovi jasni, piše u svom komentaru novinar "Dojče vele" Bernd Rigert.

- NATO zvecka oružjem, ali veoma tiho. Jer, ako razmišljamo u vojnim kategorijama, četiri bataljona na istočnim granicama nisu nikakva pretnja za daleko jače ruske trupe. U Moskvi se niko neće štrecnuti što su pojačane trupe NATO u susednim zemljama. A u NATO-u niko nije ni očekivao da će ovime uplašiti Rusiju: radilo se pre svega o tome da se demonstrira zajedništvo. NATO razume vaše brige - to je poruka baltičkim zemljama, koje su bile deo Sovjetskog Saveza, kao i državama bivšeg Varšavskog pakta - piše Rigert.

Putina zaustaviti tu gde je

- Iluzija je da je moguće isposlovati vraćanje Krima Ukrajni, ili povlačenje iz Abhazije i Pridnjestrovlja. To sa Hladnim ratom nema nikakve veze. U hladnoratovska vremena su se u centralnoj Evropi sretale dve ideologije organizovane u blokove, sa stotinama hiljada vojnika do zuba naoružanih. Danas su konvencionalne snage razmerno male. Demokratije stoje naspram Putinovog režima koji i nema svoju ideologiju nego tu i tamo naprečac i neuračunljivije nego režim SSSR-a pokazuje šta je sve spreman da učini za očuvanje moći i sinekura. Na poteze taktičara moći iz Kremlja NATO upravo nudi ispravan odgovor - zaključuje Rigert.

Prema njegovim rečima, niko ozbiljan u NATO ne veruje da Rusija planira da napadne članice NATO ili da deluje hibridno koristeći vojnike bez obeležja kao u Ukrajini.

- Prema logici NATO, Vladimir Putin ima drugačije ciljeve: on želi da utvrdi svoj uticaj u Ukrajini, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji, Azerbejdžanu i Jermeniji. I u tome je uspeo. Belorusija je saveznik. Ostale države su upletene u konflikte čijem je rasplamsavanju Moskva odlučujuće doprinela. Uz te "zamrznute" sukobe nijedna od ovih zemalja ne može postati članica NATO. Taj teren ostaće Alijansi nedostupan godinama, ako ne i decenijama - dodaje Rigert.

On navodi da tako treba čitati i nedavnu posetu Putina Finskoj.

- Moskva je stavila do znanja Fincima, koji povremeno očijukaju sa NATO, da imaju veoma, veoma dugu granicu sa Rusijom, granicu koja se može ispostaviti kao krhka. NATO, s druge strane, ovim samitom u Varšavi šalje poruku Kremlju: dovde, i ni korak dalje. U tome učestvuju i zapadne članice za koje pretnja nije direktna. Putinu do sada nije pošlo za rukom da podeli Alijansu. Raketna odbrana o kojoj se takođe priča u Poljskoj uostalom i nije oružje kojim može da se zvecka. Tehnički nije u mogućnosti ni da zaustavi ruske interkontinentalne rakete. Taj je odbrambeni sistem odgovor na pretnju iz Severne Koreje i Irana. I naravno da u Kremlju to dobro znaju, iako javno tvrde drukčije - dodaje Rigert.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2016. 07:43
Gubernijaneri - koje ponizenje , koja bruka , koja sramota , koja SIMBOLIKA .... samit se odrzava u "centru" EX Varsavskog pakta !? Sta bi kremaljski glodar dao da moze odrzati sveruski vojni samit u Briselu ? Nemoguca misija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online