Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.07.2016.
12:22
Vestionline A

"Bleru, vreme je da platiš za svoje zločine"

Velika Britanija se odlučila na vojnu invaziju u Iraku pre nego što su iscrpljena sva mirna rešenja, navodi se u dugo čekanom izveštaju britanskog istražitelja Džona Čilkota. U izveštaju "Istraga o Iraku" se dodaje da obaveštajni podaci koji su opravdavali odluku o intervenciji nisu bili dovoljno čvrsti.

Reuters
Protesti u Londonu protiv Blera

- Procene o pretnji koju predstavlja Sadam Husein su bile predstavljane sa neopravdanom sigurnošću. Konsekvence intervencije u Iraku su bile potcenjene, a planiranje invazije nije bilo adekvatno - rekao je Čilkot.

Čilkot je rekao da je istraga ustanovila da su SAD i Britanija podrivali autoritet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, tako što su insistirali na vojnoj intervenciji, pre nego što su iscrpljene sve mirne alternative. 

Reuters (Arhiva)
Bler i Džordž Buš: Obmanuli svet zarad okupacije Iraka

- Bler je obaveštajna saznanja o oružju za masovno uništenje predstavio parlamentu sa sigurnošću koja nije imala utemeljenje. Bler je rekao da postoji realna opasnost da se teroristi domognu takvog oružja, a bio je upozoren da bi invazija samo uvećala opasnost od Al Kaide i tako uvećala takvu mogućnost - rekao je Čilkot. 

Kako je naglasio, sada je jasno da je politika prema Iraku "građena na osnovu loših obaveštajnih podataka i procena". Takve procene niko nije dovodio u pitanje, a to je moralo da se učini, rekao je Čilkot. 

U iščekivanju ovog izveštaja, bivši predsednik škotske vlade Aleks Salmond izjavio je da bi bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru moglo da se sudi za ratne zločine pred škotskim sudom. 

Vučićev savetnik

Bler, koga rođena država tereti za obmanjivanje međunarodne javnosti i ne isključuje mogućnost da mu sudi za ratne zločine, bio je savetnik budućeg predsednika srpske Vlade Aleksandra Vučića.

Istražitelji u Međunarodnom krivičnom sudu već su ranije naglasili da će pažljivo da prouče izveštaj nazvan po glavnom istražitelju ser Džonu Čilkotu, kako bi ustanovili eventualne zločine koji su u vreme Blera britanski vojnici počinili u Iraku nakon invazije i vešanja Sadama Huseina.

Istraga koja je trajala sedam godina i koštala je deset miliona funti trebalo bi da baci novo svetlo na odluku Britanije i tadašnjeg premijera Tonija Blera da se uključi u borbu protiv Sadama Huseina. Ceo izveštaj izrađen je u 12 tomova, a biće objavljen u celosti na internetu. 

Protesti protiv Blera 

Reuters
Krvav ruke pune novca: Maskota Blera na protestu u Londonu

Demonstranti i aktivisti okupili su se u sredu ispred Centra kraljice Elizabete Druge u Londonu, gde je objavljen Čilkotov izveštaj o učešću Velike Britanije u ratu u Iraku.

Okupljeni nose zastave i brojne transparente na kojima, između ostalog, piše: "Bleru, vreme je da platiš za svoje zločine" i "U ratu u Iraku poginulo je dva miliona Iračana". Neki od okupljenih iskazuju podršku lideru laburista Džeremiju Korbinu i pozivaju na Blerov impičment.

Dok su demonstranti su uzvikivali "Toni Bler, ratni zločinac", razvijen je transparent na kojem piše "Bler mora biti izveden pred sud za ratne zločine", prenosi "Gardijan".

Među prisutnima je manja grupa članova organizacije "Veterani za mir". Jedan od njih, Ben Grifin, rekao je da su mnogi članovi ove organizacije služili u Iraku i da čvrsto veruju da je taj rat bio agresija tokom koje je Ženevska konvencija prekršena mnogo puta. Grifin je rekao da je služio u Basri sa pripadnicima specijalne jedinice SAS, ali da je tokom odsustva u Britaniji 2005. godine odbio da se vrati u Irak.

Britanske borbene trupe napustile su Irak 2009. godine, a do tada su izgubile 179 vojnika. U istom periodu poginulo je 4.500 američkih vojnika i više od 100.000 Iračana.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.07.2016. 15:08
Ako hocemo da budemo drzava onda moramo suditi vucicu za iz//daju i ponizavanje naroda. On je zaposlio tog zl//ocinca da mu bude savjetnik. Onaj koi je bio glavni zagovarac agresije na Srbski narod i koi je jedan od glavni krivaca za razaranje sada savjetuje " naseg" vrednog vucka kako ce da "obnovi" zemlju. To je isto kao da je zaposlio antu pavelica da ga savjetuje kako ce povecati natalitet Srba.,..Vostani Serbie...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online