Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.06.2016.
01:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Briselu preti domino efekat

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata britanskog referenduma oglasili su se i lideri pojedinih evropskih desničarskih partija sa zahtevima za istim glasanjem. Liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta pozdravila je rezultate i istakla da želi sličan referendum i u Francuskoj.

Reuters
Radost evroskeptika: Marin Le Pen traži glasanje i u Francuskoj

- Pobeda za slobodu! Kao što sam godinama tražila, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i drugim zemljama EU - objavila je ona na Tviteru.

Marin Le Pen je nedavno u Beču, na sastanku krajnje desničarskih partija, istakla da Francuska "verovatno ima hiljadu razloga više od Britanaca da napusti EU", podsetila je agencija AFP. Osim toga, lider holandske evroskeptične Partije za slobodu Hert Vilders izjavio je da je na Holandiji red da održi referendum o članstvu u EU.

Mladi bili za ostanak

Zanimljivo je da je u svim većim britanskim gradovima, od Londona i Mančestera, do Šefilda i Sautemptona, većina glasala za ostanak u Uniji. Akademski stručnjaci procenjuju da je oko 61,6 odsto mladih glasalo za ostanak u EU.

- Ura za Britance! Sada je red na nas. Vreme je za holandski referendum - naveo je Vilders i obećao da će, ukoliko bude izabran za premijera na izborima u martu u Holandiji, i on pozvati na referendum.

Vođa "Izađi" kampanje Najdžel Faradž izjavio je tokom kampanje da bi u slučaju izlaska Britanije iz EU došlo do trke Danske i Austrije ko će pre da izađe iz EU, dok je ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn pominjao "domino efekat na istoku Evrope".

Odlaze brzo

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je očekivanje da će pregovori oko izlaska Britanije iz EU početi veoma brzo.
- Britanija je donela odluku da ide svojim putem. Ekonomski podaci pokazuju da će to biti veoma drugačiji put. Očekujem da će pregovori o izlasku početi ubrzo - kazao je Šulc.

I zaista, izrazito evroskeptični Andreas Hofer iz Slobodarske partije Austrije je za dlaku izgubio nedavne predsedničke izbore, ali je njegova stranka sad u vrlo dobroj poziciji da na parlamentarnim izborima preuzme vlast. Britanski analitičar i stručnjak za Balkan Džejms Ker.

Lindzi je rekao da postoji mnogo zemalja koje su skeptične kada je reč o EU i koje će pažljivo posmatrati šta će se dogoditi u Britaniji ukoliko ona odluči da izađe.

- Zapravo, taj strah od 'zaraze' mogao bi da natera EU da postavi oštre uslove za izlazak Britanije iz Unije. Takođe, ukoliko bude delovalo da je Britanija napravila dobar posao onda će i drugi slediti njihov primer, a ukoliko vide da se sve loše završilo onda će ponovo razmisliti o svemu - ističe on.
 

POVEZANE VESTI

Subota 25.06.2016. 01:23
Ostvaruje se americko predvidjanje da ce se unija raspasti do 2020 ili im se ostvaruje plan???
Subota 25.06.2016. 14:05
Domino efekat - tesko. Ali, zato teska i dugorocna uslovljavanja - haos je neizbezan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online