Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.06.2016.
20:47
Vestionline A

Klima je podivljala, ali najgore tek dolazi

Maj je bio trinaesti mesec zaredom kada je temperatura na globalnom nivou premašila sve rekode, objavljeno je ove nedelje u najnovijem istraživanju, a naučnici ove promene opisuju kao bombu koja traži hitnu reakciju.

pixabay.com
Planeta na ozbiljnim iskušenjima

Nakon serije klimatskih promena i rekordnih temperatura naučnici upozoravaju da su klimatske promene dosegle najviši nivo i da kao takve predstavljaju pretnju za budućnost. Pored porasta temperature nuačnike zabrinjava i topljenje leda na Arktiku, ali i suše u Indiji.

- Uticaj čoveka na klimatske promene nije više suptilan, već jasan i pojavljuje se u realnom vremenu - kaže profesor Majkl Man, sa Univerziteta Pen u SAD.

- Oni sada služe kao stalni podsetnik da je neophodno sprovesti akcije kako bi se izbeglo nepovratno zagrevanje planete - dodaje on.

- Ono što se sada dešava je da pokušavamo da se katapultiramo iz Holocenske epohe tokom koje je ljudska civilizacija bila u stanju da se razvije zbog relativno stabilne klime. To je omogućilo ljudima da se bave poljoprivredom, ali je dovelo i do rasta populacije i do osnivanja gradova - navodi Rahmstorf.

- Podaci o globalnoj temperaturu u poslednjih nekoliko meseci su bili sve, samo ne stabilni. Ne samo da su oborili rekorde, već su ih izbrisali. Brojke su bez presedana - objašnjava Adam Skejf iz britanskog Met ofisa.

Rezultati merenja pokazuju da će 2016. godina sigurno biti najtoplija godina koja je ikada zabeležena, iako je prošla godina oborila sve rekorde iz 2014. Ovaj niz od tri rekordne godine je takođe bez presedana. Uključujući tekuću godinu, suočavamo se da 16 natoplijih godina koje su zabeležene od 2000. što je šokantan podatak", istakao je Skejf.

El Ninjo uticao na globalno zagrevanje

Godovi na drveću i korali pokazuju da je globalno zagrevanje, kojem je doprinelo korišćenje fosilnih goriva i uništavanje šuma, može uzrokovati zagrevanje planete u budućnosti. Podaci govore i da je količina ugljen-dioksida u atmosferi je na putu da ove godine dostigne rekordnu količinu.

- Znamo na osnovu ledenih jezgara iz Arktika, koji dosežu skoro milion godina unazad, da koncentracija ugljen-dioksida nije nikada bila toliko visoka kao danas - objašnjava Rahmstorf. Vrtoglavi porast emisije ugljen-dioksida jeste razlog zbog čega je ovo najtoplija godina, ali je u tome ulogu odigrao i prirodni fenomen El Ninjo.

I naučnici su saglasni da je oko petina porasta temperature izazvana delovanjem El Ninja, međutim Skejf tvrdi da bi do rekordnih temperatura došlo i bez ovog prirodnog fenomena. On objašnjava da je 1998. godine kada je El Ninjo bio najjači zaista došlo do porasta temperature, ali da današnji podaci su daleko iznad tog perioda.

Ipak, El Ninjo je sada u fazi opadanja i javlja se novi fenomen pod nazivoma La Ninja. Ni to ne umanje zabrinutost naučnika jer El Ninja neće biti toliko hladna koliko je El ninjo bio topao.

- To znači da 2017. godina neće rekordna godina, ali da će i dalje biti toplija nego što je to uobičajeno - navodi Skejf.

Još se ne znaju posledice ovogodišnjih rekorda

Porast temperature je imao veliki uticaj kako na rekordne temperature od 51 stepen Celzijusa u Indiji, što je uzrokovalo velike suše, ali i na rekordno toplu jesen u australiji i Americi.

- Naša analiza mesečne evidencije temperature pokazuje da se velike vrućine javljaju mnogo više nego pre i da su češće čak i do pet puta. Te vrućine traju nedeljama i odnose najveći broj žrtava - objašnjava Rahmstorf.

Bob Vord sa Gratam Instituta za klimatske promene i zaštitu životne sredine kaže da je Sporazum iz Pariza čiji je cilj kontrola klimatskog zagrevanja, pokazatelj da su i svetske vlade svesne da je ovo problem koji traži hitnu reakciju, ali dodaje da visoke temperature koje se javljaju usloviće prilagođavanje ekstremnim vremenskim prilikama uz smanjenje emisije ugljen-dioksida.

- Uticaj već sada možemo da osetimo i znamo da ćemo se suočiti sa pogoršanjem situacije makar narednih nekoliko decenija, čak iako radimo na smanjenju emisije - kaže Vord.

- Ono što je zabrinjavajuće kada je u pitanju rekordna 2016. godina je da ne znamo koje će posledice doneti. Biće mnogo iznenađenja, a neka od njih neće biti prijatna - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2016. 23:47
Клима је благо божије и није подивљала колико су људи на Земљи постали дивљи....завидни и пакосни, прво према најближима па свима редом око себе....!!!
Ponedeljak 20.06.2016. 23:47
Клима је благо божије и није подивљала колико су људи на Земљи постали дивљи....завидни и пакосни, прво према најближима па свима редом око себе....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online