Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.06.2016.
20:24
B. Božin - Vesti A

Merkelova gura svoje špijune u zapećak

Velika koalicija se složila oko reforme Savezne obaveštajne službe (BND), potvrđeno je u koalicionim krugovima u utorak. Prema onome što je dogovoreno, njen status je beznadežno podređen američkim tajnim službama, piše Kop onlajn.

Reuters
Zakon je u tašni: Angela Merkel

Nemačkim obaveštajcima je zabranjeno da špijuniraju države EU i njihove građane, kao i institucije Unije. Izuzetak postoji u slučaju sumnje u terorističke napade.

Centralna tačka iz transatlantskog ugla je da je BND-u izričito zabranjena i privredna špijunaža. Mere za strateško praćenje u inostranstvu ubuduće treba da odobre šef BND-a, Merkelin ured i nezavisni gremijum sudija, navodi se dalje. Novim zakonom će biti formulisani precizni uslovi pod kojima je moguće praćenje komunikacija.

Time je BND faktički razvlašćen u smislu kontraobaveštajne špijunaže i skrajnut u potpunosti na političke margine, i to zahvaljujući kancelarki. Evropski obaveštajni stručnjaci su potvrdili za portal Dojče virtšafts nahrihten da BND novim zakonom gubi svoje najvažnije aktivnosti, mada i do sada nije bio u poziciji da od Amerikanaca koristi vodeću tehničku infrastrukturu i procenu rezultata.

Biznis kao na dlanu

Nemačke firme su proteklih godina masovno špijunirane od strane američkih tajnih službi. To je bilo najočitije u slučaju "Simensa", ali i u skandalu sa Folksvagenom se pretpostavlja da su Amerikanci "umešali svoje prste".

U praksi to znači sledeće: Američke tajne službe mogu i dalje nesmetano da prisluškuju svaku firmu i svakog pojedinca u Nemačkoj. BND mora čak Amerikancima da ponudi tehničku i logističku podršku, ali više nije u mogućnosti da te podatke sam obradi. Direktna povezanost sa Uredom kancelara isključuje parlamentarnu kontrolu kada se radi o tome koji podaci se prosleđuju Amerikancima, a koji ne. Amerikanci sprovode masovnu privrednu špijunažu u Nemačkoj i opravdavaju to NATO zakonom i još uvek važećim paktom posle 11. septembra 2001. godine.

Neki analitičari smatraju da je kontrola preko Merkelinog ureda ključna stvar. Jedni u tome vide jačanje američkih tajnih službi, jer Merkelova konsenkventno sarađuje sa SAD kao najvažnijim transatlantskim partnerom. Drugi, pak, idu korak dalje i vide u zakonu čak moguće oprezno oslobađanje od američke dominacije, koja je trenutno enormna, ali se ne želi rizikovati prekid saradnje što bi za Nemačku bilo "glupo i opasno".

Reforma BND-a je bila neophodna jer je proteklih godina izbilo više afera, kao što je špijuniranje sopstvenih saveznika, ili kritika Saudijske Arabije kao začetnika svih konflikata na Bliskom istoku, što je uslovilo i smenu šefa Gerharda Šindlera i potrebu za većom kontrolom i novim zakonom. U samom BND-u postoji ogorčena borba između onih koji službu žele da vode u nemačkom interesu i onih koji je vide podređenu transatlantskim interesima i SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online