Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.06.2016.
01:00
B. Božin - Vesti A

Za Merkelovu je Rusija rival

Odnosi Nemačke i Rusije nikako da krenu u pozitivnom smeru. Razlog za najnovije distanciranje je najavljena "Bela knjiga" Bundesvera, odnosno nova vojna doktrina Nemačke. Ruske tajne službe su očigledno temeljno proučavale dokument - i još pre objavljivanja uputile protestnu notu Berlinu.

Reuters
Izložba "Ila" U Berlinu: Voijnici Bundesvera na pokaznoj vežbi

Šef Komiteta za spoljne poslove Ruske dume, Aleksej Puškov, napisao je kratku poruku na Tviteru: "Odluka nemačke vlade da Rusiju deklariše kao protivnika pokazuje poslušnost Merkelove prema Obaminoj administraciji."

"Rusija više nije partner, nego rival. Kroz svoju spremnost da nasilno sprovede svoje interese na Krimu i u istočnoj Ukrajini i da pomera granice zaštićene međunarodnim pravom, ona otvoreno dovodi u pitanje evropski mirovni poredak napravljen posle hladnog rata", citirao je "Velt" odlomak iz "Bele knjige".

Novo bojno polje - internet

Nemačka vlada gleda na internet kao na novu formu bojnog polja, piše "Kop onlajn". Iza svakog "smajlija" se paranoično vidi dezinformaciona kampanja Kremlja. "Kroz tzv. internet-trolove i politički vođene medijske kampanje, Kremlj pokušava da utiče na medije, politiku i javno mnjenje u zapadnim društvima. Jedan primer su postovi koji opravdavaju rusku agresiju u Ukrajini, koji kroz ciljano plasirane lažne vesti utiču na mišljenje čitalaca", navodi Ministarstvo odbrane u Berlinu.

Ukoliko je ovaj citat tačan, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, to je "istovremeno tužno i zabrinjavajuće".

- Tužno je da na Zapadu nisu shvaćene namere Rusije, naime, da se na "evropskom kontinentu teži ubuduće ka atmosferi kooperacije umesto konfrontacije". Zabrinutost se vidi u mogućnosti da bi Nemačka pogrešnim informacijama mogla da izazove "konfrontacije koje ne predstavljaju doprinos poverenju i međusobnoj saradnji" - kaže Peskov.

Sputnjik na 30 jezika

Navodi se da je samo u St. Peterburgu na širenju "lažnih informacija preko socijalnih mreža, zaduženo 300 Kremlj - trolova, a jedan od najvažnijih instrumenata propagande je portal Sputnjik, na više od 30 jezika". Očito je da se internet, kao produkt Zapada, oteo kontroli i okrenuo protiv svog kreatora.

Tzv. Bela knjiga je dokument Ministarstva odbrane u kojem se definiše bezbednosno-politički položaj Nemačke i istovremeno se definiše ko su njeni saveznici, a ko protivnici i neprijatelji. Po svojoj definiciji, ona sledi NATO doktrinu o Rusiji kao rivalu, koja je zaključena na samitu u Velsu, a koju je Merkelova preuzela kao novu smernicu za Nemačku, piše portal "Kop onlajn".

Još uvek ne postoji oficijelna verzija jer "Bela knjiga" treba da izađe u julu, ali je dnevnik "Velt" došao do nekih isečaka. Radi se o već poznatim pretnjama, kao što su teror, promena klime, nekontrolisana migracija... Interesantno je da raspad EU nije viđen izričito kao ugrožavanje Nemačke, nego je opisan kao mogući scenario.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online