Sreda 08.06.2016.
01:00
B. Božin - Vesti

Za Merkelovu je Rusija rival

Reuters
Izložba "Ila" U Berlinu: Voijnici Bundesvera na pokaznoj vežbi

Šef Komiteta za spoljne poslove Ruske dume, Aleksej Puškov, napisao je kratku poruku na Tviteru: "Odluka nemačke vlade da Rusiju deklariše kao protivnika pokazuje poslušnost Merkelove prema Obaminoj administraciji."

"Rusija više nije partner, nego rival. Kroz svoju spremnost da nasilno sprovede svoje interese na Krimu i u istočnoj Ukrajini i da pomera granice zaštićene međunarodnim pravom, ona otvoreno dovodi u pitanje evropski mirovni poredak napravljen posle hladnog rata", citirao je "Velt" odlomak iz "Bele knjige".

Novo bojno polje - internet

Nemačka vlada gleda na internet kao na novu formu bojnog polja, piše "Kop onlajn". Iza svakog "smajlija" se paranoično vidi dezinformaciona kampanja Kremlja. "Kroz tzv. internet-trolove i politički vođene medijske kampanje, Kremlj pokušava da utiče na medije, politiku i javno mnjenje u zapadnim društvima. Jedan primer su postovi koji opravdavaju rusku agresiju u Ukrajini, koji kroz ciljano plasirane lažne vesti utiču na mišljenje čitalaca", navodi Ministarstvo odbrane u Berlinu.

Ukoliko je ovaj citat tačan, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, to je "istovremeno tužno i zabrinjavajuće".

- Tužno je da na Zapadu nisu shvaćene namere Rusije, naime, da se na "evropskom kontinentu teži ubuduće ka atmosferi kooperacije umesto konfrontacije". Zabrinutost se vidi u mogućnosti da bi Nemačka pogrešnim informacijama mogla da izazove "konfrontacije koje ne predstavljaju doprinos poverenju i međusobnoj saradnji" - kaže Peskov.

Sputnjik na 30 jezika

Navodi se da je samo u St. Peterburgu na širenju "lažnih informacija preko socijalnih mreža, zaduženo 300 Kremlj - trolova, a jedan od najvažnijih instrumenata propagande je portal Sputnjik, na više od 30 jezika". Očito je da se internet, kao produkt Zapada, oteo kontroli i okrenuo protiv svog kreatora.

Tzv. Bela knjiga je dokument Ministarstva odbrane u kojem se definiše bezbednosno-politički položaj Nemačke i istovremeno se definiše ko su njeni saveznici, a ko protivnici i neprijatelji. Po svojoj definiciji, ona sledi NATO doktrinu o Rusiji kao rivalu, koja je zaključena na samitu u Velsu, a koju je Merkelova preuzela kao novu smernicu za Nemačku, piše portal "Kop onlajn".

Još uvek ne postoji oficijelna verzija jer "Bela knjiga" treba da izađe u julu, ali je dnevnik "Velt" došao do nekih isečaka. Radi se o već poznatim pretnjama, kao što su teror, promena klime, nekontrolisana migracija... Interesantno je da raspad EU nije viđen izričito kao ugrožavanje Nemačke, nego je opisan kao mogući scenario.

2024 © - Vesti online