Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.06.2016.
21:44
I. K. - Vesti A

Kurdi odlučuju rat

Kurdske snage za dan su povezale dva mostobrana preko Eufrata i napreduju ka sirijskom gradu Manbidž frontom širokim oko 45 kilometara.

Tanjug/AP
Na putu nafte: Kurdski borci

Teroristi Islamske države užurbano se povlače ka gradu preko kog vodi put do Džarabulusa na turskoj granici, što je poslednja ruta kojom opljačkanu naftu švercuju u Tursku u zamenu za oružje. Istim putem džihadisti iz celog sveta preko Turske dospevaju u Siriju i Irak. Međutim, iako Manbidž još nije oslobođen, taj posao je već otežan pošto su američki avioni srušili most na putu ka Džarabulusu.

Kurdi ka Manbidžu napreduju s juga putem od brane Tišrin Dam na Eufratu. Sa istoka za prelazak pešadije koriste delimično popravljeni most Kara Kavzak, dok vozila i artiljeriju prebacuju motornim šlepovima. Obe grupacije srele su se kod grada Karsam, oko devet kilometara od Manbidža.

Kalif naredio bekstvo?

Bakozi tvrdi da je zarobljena kopija pisma kalifa Islamske države Abubakra al Bagdadija u kom komandantima terorista poručuje da odu iz Mosula. Kalif je obrazložio da "narod Iraka i Sirije ne zaslužuje žrtve koje podnosi Islamska država".
U tom pismu on naređuje da su džihadisti dužni da se koncentrišu u libijskom gradu Misurata. Da podsetimo, kalif je posle ranjavanja navodno lečen u Turskoj, odakle je prešao u Libiju, kako bi zauzeo tamošnja naftna polja za finansiranje džihada širom sveta.

Islamska država time je izgubila prvu liniju odbrane na Eufratu i ostaje im da se upuste u ulične borbe u Manbidžu. Reč je o slabo naseljenoj pustinjskoj oblasti sa dve plodne i uske doline i ako se ne zadrže u gradu ništa više neće biti Kurdima na putu. U tom slučaju, oni mogu brzo da prevale oko 40 kilometara do položaja sirijske armije istočno od Alepa, čime bi Islamska država bila razbijena na uski pogranični deo sa Turskom i centralni duž Eufrata.

U Iraku Kurdi napreduju s istoka k Mosulu. Posle teških bojeva ubijeno je oko 150 terorista, a da nešto nije u redu s njihovim borbenim duhom pokazalo je i zarobljavanje njih trojice, što je redak slučaj.

Sve to je nateralo glavešine Islamske države da menjaju strategiju. Prema rečima kurdskog funkcionera Vahida Bakozija, iz Sindžara, teroristi su u strahu da će morati da predaju Mosul.

- Naši obaveštajci primetili su da Islamska država prebacuje artiljeriju i oklopna vozila iz Mosula u rejone kod iračke granice sa Sirijom - rekao je Bakozi.

Naime, Iračani su očistili granicu sa Jordanom i Saudijskom Arabijom. Pretpostavlja se da će vojska sada krenuti pustinjskim putem duž sirijske granice, što bi sabilo irački deo Islamske države u Mosul, gde bi bili izloženi opsadi do uništenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online