Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.05.2016.
19:56
Vestionline, Blic.rs A

Snouden optužuje: Amerikanci kidnapovali ljude iz BiH i odvodili ih u Gvantanamo!

Edvard Snouden, nekadašnji analitičar NSA koji danas živi u azilu u Rusiji, otkrio je da je Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) učestvovala u brojnim ispitivanjima nezakonito pritvorenih ljudi u ozloglašenom zatvoru Gvantanamo, ali i da su američki agenti u tajnosti hapsili ljude po Bosni i Hercegovini a zatim ih transportovali u zatvor na Kubi.

Reuters
Najavio objavljivanje novih tajnih podataka: Edvard Snouden

Snouden je najavio da će u narednim mesecima objavljivati tajne podatke i izveštaje NSA iz prethodnih deset godina. U prvom delu, koji je Snouden objavio u ponedeljak, nalazi se 166 dokumenata iz 2003. godine, od kojih veliki deo dolazi iz takozvanog SID-a (Signals Intelligence Directorate), neke vrste tajnog biltena NSA, piše "Raša tudej".

SID otkriva da je NSA u saradnji sa vladinim agencijama pojedinih zemalja hapsila, odvodila i ispitivala zatvorenike u zatvoru Gvantanamo na Kubi.

Izveštaj iz oktobra 2003. godine "reklamirao" je priliku za tromesečni boravak u Gvantanamu. U njemu su opisane dužnosti NSA agenta u Gvantanamo, uključujući "svakodnevnu saradnju sa CIA i FBI agentima u cilju izvlačenja informacija iz zatvorenika uz pomoć različitih tehnika ispitivanja", kao i "obezbeđivanje osetljivih tehničkih podataka koje je sakupila NSA u cilju što efikasnijeg ispitivanja".

Drugi pripadnik NSA koji je Snoudenu pružio informacije priča o događaju iz 2002. godine, kada su američki agenti u BiH uhapsili šestoricu muškaraca i transportovali ih u Gvantanamo. Sva šestorica bila su poreklom iz Alžira, a u ozloglašenom zatvoru proveli su šest meseci, gde su svakodnevno ispitivani usled optužbi o pokušaju bombaškog napada na američku ambasadu. Kasnije su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

- Da stvar bude gora, jedini razlog za njihovo nezakonito hapšenje bili su "podaci NSA", koje američka agencija nije podelila sa vladom Bosne i Hercegovine - istakao je Snouden.

Prema njegovim rečima, ovo je jedina poznata operacija (sem Avganistan), u kojoj su američki agenti u režiji CIA hapsili ljude van teritorije SAD.

Među 166 dokumenata koji su pušteni u ponedeljak nalaze se i podaci o invaziji na Irak iz 2003. godine, uspešnoj akciji špijuniranja u Severnoj Koreji, informacije o nezakonitom hakovanju i špijuniranju stranih satelita (program FORNSAT)

NSA bilten o kojem Snouden priča funkcionisao je kao "dnvena novina u nekom manjem gradu". Čak je imao i "savetodavnu kolumnu" koja se zvala "Pitaj Zeldu". Išlo je dotle da su pojedini pripadnici "Zeldi" slali različite bizarne peticije, od kojih su neke i usvojene - poput zabrane nošenja bermuda i sandala, čak i u najvrelijim letnjim mesecima, piše "Raša tudej".

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2016. 22:21
Pa šta je tu čudno:oni su oduvek dovlačili roblje odnekud.Passji sinovi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online