Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.04.2015.
09:15
Lj. Ivanović - Vesti A

"Drže nam pištolj nad glavom"

Edvard Snouden smatra da Nacionalna bezbednosna agencija SAD drži pištolj nad glavom svakom od stanovnika SAD. Bivši agent NSA na taj način je prokomentarisao odluku da se građanima SAD postavi pitanje o prihvatanju nadzora zbog antiterorističkih mera. On je naveo da Amerikanci ne bi trebalo da prihvate nove navike kojima bi dozvolili nekome da ih nadgleda ili da objavljuje njihove lične fotografije.

Tanjug/AP
Uklonjen spomenik Snoudenu u Bruklinu

- NSA ima najveće mogućnosti nadzora koje su ikada viđene u istoriji. Ona može da kaže da ih ne koriste da bi naštetila Amerikancima. Na neki način je to istina, ali je problem to što ih koriste kako bi građane učinili ranjivim, naveli ih da prihvate da im NSA drži pištolj na glavi i kaže da im se veruje da neće pucati - objasno je Snouden.

SAD traže izručenje Snoudena nakon što je objavio tajne podatke NSA, a on je u Rusiji zaštićen političkim azilom.

- Nije potrebno da građani menjaju svoje životne navike u komunikacijama samo zato što jedna vlada radi to što radi. Ako budemo žrtvovali naše vrednosti zato što se plašimo, onda smo te vrednosti praktično odbacili - dodao je Snouden.

Ovaj bivši radnik CIA i NSA navodi da se kompletna internet prepiska prema SAD i dan-danas nadzire.

- Štaviše, danas više nije moguće da otputujete iz Njujorka u London a da ne upadnete u bazu podataka američkih tajnih službi - dodao je Snouden.

On je u junu prošle godine napustio SAD, a u avgustu dobio privremeni azil u Moskvi, što je razbesnelo zvanični Vašington i navelo predsednika Baraka Obamu da otkaže sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Popularni američki sajt Bazfid je objavio članak pod naslovom "Američki špijuni žele smrt Edvarda Snoudena". Od tog trenutka Edvard Snouden u Moskvi ima stalnu pratnju telohranitelja i on razmatra uvođenje dodatnih mera bezbednosti.

- Edvard ove pretnje po svoj život uzima ozbiljno. Možda više nije dovoljno da ima privatne čuvare - naveo je njegov advokat.

Amerikanci ne veruju u reforme

Reforme koje je u programu nadzora koje sprovode američke obaveštajne službe najavio predsednik SAD Barak Obama nisu ubedile građane, pokazuje istraživanje "Ju-Es-Ej tudeja" i Istraživačkog centra Pju pošto je skoro tri četvrtine Amerikanca reklo da njihova privatnost na taj način neće biti zaštićena. Čak 73 odsto onih koji su slušali Obamin govor prošle nedelje kaže da najavljene mere neće uticati na to da njihova privatnost bude bolje zaštićena. Istovremeno, svega 21 odsto anketiranih smatra da će reforme dati željene rezultate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online